Do konce letošního roku bude mít město více než šest set nádob určených ke sběru kuchyňského bioodpadu. Hradecké služby v říjnu rozmístí dvě stě kusů, další přibudou v listopadu. Nové nádoby s víkem a biofiltrem proti zápachu budou díky rozšíření sítě dostupnější a zkrátí docházkovou vzdálenost obyvatel. Cílem je omezit množství odpadu končícího na skládkách a zvýšit podíl vytříděných složek. Novinkou je, že lidé mohou nově vyhazovat odpad i v papírových nebo rozložitelných sáčcích. Nádoby se navíc budou častěji mýt speciálním vozem. Každá nádoba je označena novými polepy s informacemi, co do ní patří a co ne. Město tak pokračuje v rozšiřování systému třídění, který má ekologický i ekonomický přínos. „Z průběžného vyhodnocování výsledků projektu je patrné, že díky plošnému navýšení počtu nádob a dalším inovacím občané v uvedené oblasti vytřídili zhruba sedmkrát více kuchyňského odpadu oproti průměrné produkci z celého území města,“ dodává ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.

