Každý skoro pátý požár vznikne v Čechách v domácnosti a hlavně právě při vaření jídla. „Teď si představte, když někdo do rozpáleného tuku ve zmatku nalije vodu – oheň se hned rozprskne po místnosti a hořet začne všechno široko daleko tak, jak je patrné na videu,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková. Olej se vznítí při teplotě kolem 450 stupňů Celsia a reakce se podobá fyzikálnímu výbuchu.
Každá vodní kapka na pánvi hned zvětší svůj objem a exploduje. Oheň se poté nejen rozšíří, ale může člověka i popálit v horní části těla. Protože prevence není nikdy dost, hasiči radí, jak správně zareagovat, když začne olej na pánvi hořet.
Co dělat při vznícení oleje na pánvi
nikdy nenechávejte připravované jídlo bez dozoru, pokud jsou zapnuty spotřebiče,

horký olej na pánvi NIKDY nehaste vodou nebo vodním hasicím přístrojem,

nejednejte unáhleně a impulzivně,

nejprve vypněte přívod energie (elektřina, plyn),

pokud nemáte k dispozici hasicí roušku nebo hasicí přístroj, můžete použít improvizované prostředky, například: nehořlavý sypký materiál (sůl, hlína z květináče, ale pozor, abyste v květináči neměli rašelinu, pak byste hoření ještě podpořili), mokrou utěrku nebo hadr, pokličku, pečicí plech.
Pro rychlejší zjištění požáru ve vaší domácnosti vám může pomoci autonomní hlásič požáru, pro jeho likvidaci speciální hasicí přístroj pro hašení jedlých olejů a tuků (třída F).
Sledujte nás na
síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.