Kontroly už proběhly v Berouně, Kladně, Brandýse nad Labem i v Příbrami. Inspektoři sledují, zda mají prodejci možnost si řádně mýt ruce, jestli jsou na místě toalety, tekoucí voda, mýdlo či dezinfekce a zda je zajištěno hygienické zázemí i pro návštěvníky. Zjištěné nedostatky byly zatím drobné a podařilo se je vyřešit přímo na místě.
Adventní trhy pod lupou
Hygienici se na stáncích dívají na to, jak se manipuluje s potravinami, jestli obsluha nebere jednou rukou peníze a druhou jídlo, jak jsou uloženy suroviny a zda je u stánků k dispozici dezinfekce na ruce. Právě kombinace velké koncentrace lidí, jídla „z ruky“ a omezených možností mytí rukou dělá z adventních trhů prostředí, kde se střevní infekce šíří snadněji než jinde.
Mohlo by vás zajímat
Hepatitida A: důvod, proč hygienici přitvrdili
Součástí kontrol je letos i edukační část, která se zaměřuje na prevenci žloutenky typu A. „Týdně u nás v kraji přibyde v průměru 15 nových případů. Proto připomínáme důležitost dodržování zásad prevence přenosu infekčních onemocnění, zvláště teď v době předvánočních shonů, nákupů a tradičních společenských aktivit, kdy se ve větší míře setkáváme ať již v rámci rodin, nebo na různých hromadných akcích,“ uvedla Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice.
Pracovníci KHS rozeslali obcím i pořadatelům adventních akcí přehled základních doporučení, jak riziko nákazy snížit. Jde hlavně o zajištění možnosti mytí rukou, dostupnost dezinfekce u stánků, důsledné dodržování hygieny obsluhou a také informování návštěvníků, aby si ruce myli vždy před jídlem a po návštěvě toalet.
Co mohou udělat samotní návštěvníci
Lékaři i hygienici připomínají, že velkou část prevence mají v rukou sami lidé. Vyplatí se nosit s sebou kapesní dezinfekci, po použití MHD nebo před konzumací jídla si ruce umýt či vydezinfikovat a vybírat stánky, kde obsluha dbá na čistotu. Kdo se necítí dobře, má teplotu nebo zažívací potíže, měl by návštěvu trhů raději odložit, ochrání tak nejen sebe, ale i ostatní.


