Nejen kritici Muralu Bazaly jsou zváni na pondělní komentovanou prohlídku

OSTRAVA – Bazaly a jejich proslulá betonová zeď. Právě ta je nyní pokrytá novým výtvarným dílem. Mural, neboli nástěnná malba, kterou vybrala odborná komise, se však od chvíle dokončení těší pochvalám i kritice. Ať už jde o neznalost, nepochopení, nebo jen individuální nelibost, každý teď má možnost se o díle dovědět mnohem více a třeba mu přijít konečně na chuť.

Na vyzdobení stěny padlo přes 500 kilogramů barev vyrobených ze stavebního a průmyslového odpadu. Betonová zeď má přitom plochu přes tisíc metrů čtverečních. Celkem 25 dnů na výzdobě pracovala desítka umělců v čele s Bogym. Výsledkem je ambiciózní streetartové dílo, které bude mít v pondělí 19. září v 19,00 hodin oficiální vernisáž.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Po vernisáži dojde na komentovanou prohlídku zdi. Že se jedná o velkou událost naznačuje fakt, že u této příležitosti zazní i baníkovská hymna v aranži Janáčkovy filharmonie Ostrava.

„Umění má budit vášně, má vyvolávat diskuze. To se na Bazalech podařilo. Umělec Bogy má hodně fanoušků, kteří jsou z jeho výtvoru nadšení. Vyrojili se samozřejmě i odpůrci. Je to dobře, bylo by hodně podezřelé, kdyby se kolem tak výrazného obřího díla nic nedělo,“ pochvaluje si mural náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka.

Právě zeď i přilehlá silnice s chodníkem je ve vlastnictví kraje, který ji nechal za 3,5 milionu korun opravit a připravit pro tvorbu. Z krajského rozpočtu byly pokryty i náklady na vznik díla, vyčísleny byly na 1,1 milionu korun.

Jedním z překvapivých nápadů nástěnné malby je třeba příběh o tom, že velkému třesku předcházel baníkovský první výkop. Na zdi je také zachycena uhelná historie celého kraje i poměrně nedávný boj za svobodu a demokracii.

Pokud jste zvědaví na další podrobnosti, můžete být v pondělí 19. září v sedm večer u toho. Přijďte.