Obměna semaforů spolykala desítky milionů korun

Foto ilustrační

HRADEC KRÁLOVÉ – Mnohamilionovou investici si vyžádal nový inteligentní dopravní systém, na kterém se začalo pracovat od loňského léta. Obměna semaforů se týkala desítek křižovatek ve městě, nyní je spuštěný zkušební provoz.

Od prosince probíhá na novém inteligentním dopravním systému (IDS) zkušební provoz, ten je naplánován na dobu čtyř měsíců. Na semaforech se spouští přednastavené signální plány, které se mění s ohledem na dopravní špičku. Na základě získaných informací se po zkušební době nastaví nejvhodnější signální systém, ten by měl fungovat od jara. Obměna semaforů se týkala celkem čtyřiatřiceti křižovatek a vyžádala si částku zhruba tři sta osm milionů korun. Zhruba polovinu financí by měly pokrýt dotace. „Systém IDS budeme využívat několik dalších desítek let, ale nejedná se o koncové řešení dopravy ve městě. Chceme se zaměřit na další varianty, které by mohly přispět ke zlepšení situace. Jednou z nich bude například výstavba Severní tangenty,“ dodává primátorka města Pavlína Springerová.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.