Jak se peklo tradiční posvícenské pečivo? To vše uvidíte na Veselém Kopci!

Zdroj: NMVP

CHRUDIM – V Muzeu v přírodě Vysočina v areálu Veselého Kopce zítra od devíti do čtyř hodin odpoledne uvidíte program s názvem Posvícení. Ze starých roubenek se rozvoní tradiční posvícenské pečivo, které můžete ochutnat případně si koupit. O zábavu se postarají folklorní soubory Vysočan a Vysočánek z Hlinska.

V usedlosti z Mokré Lhoty uvidíte, jak se pečou podlplamenice v chlebové peci, v usedlosti Pilných buchty a ve mlýně zase perník tlačený do tradičních dřevěných forem. „Obyčej stínání kohouta předvede ochotnický soubor Čibako z Načešic. Návštěvníci si budou moci sami vyzkoušet, že setnout hlavu dřevěnému kohoutovi není vůbec snadné,“ sdělila vědecko – výzkumná pracovnice Ilona Vojancová. Program doplní malý Posvícenský jarmark, kterého se zúčastní pozvaní lidoví výrobci nabízející především tradiční dobroty, ale také bylinky, koření, formičky nebo dřevěné hračky a další výrobky. Posvícenské speciality nabídne také Hospoda Na vejměnku v areálu muzea, která pro tento den připravila speciální jídelníček.

Staňte se členy FB skupiny Život v Pardubickém kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.