Jak mít v místnosti teplo a zároveň dýchatelně

S blížícím se zimním obdobím se snažíme udržet v místnostech co nejvíce tepla, takže omezujeme větrání. Jenže jak to udělat správně, abychom se zahřáli a zároveň neudusili?

Nedostatek kyslíku a přebytek oxidu uhličitého

Ve starých domech lidé nadávali na netěsnící okna. V dnešní době bydlíme v nových nebo revitalizovaných domech, jejichž součástí jsou skvěle těsnící okna a dveře. Je to velká výhoda, neuniká nám teplo. Zároveň však rychle vydýcháme vzduch v místnosti, zejména pokud je malá nebo se v ní nachází více lidí. Typickým případem je rodinná sešlost v obýváku nebo nedýchatelno ve třídách či čekárnách u lékaře. Některým lidem se ve vydýchaných prostorách dělá vyloženě špatně, např. mají pocit na omdlení nebo se jim točí hlava, jiní fungují bez problémů, „jen“ jsou více unavení nebo je pobolívá hlava, což mnohdy přičítají stresu nebo nevyspání. Ve všech případech však může být společným jmenovatelem zvýšená koncentrace oxidu uhličitého (CO₂), jež vydechujeme, a zároveň snížené množství kyslíku, který vdechujeme a bez kterého bychom se udusili. Situaci je nutné napravit větráním.

Na podzim se větrá jinak než v zimě

Platí obecné pravidlo, že čím je venku chladněji, tím kratší dobu je nutné větrat. Dále se pak doporučuje větrat krátce, zato intenzivně, takže okna pěkně dokořán a třeba i do průvanu. Je totiž potřeba, aby se v místnosti vyměnil všechen vzduch. Na jaře a na podzim se má větrat cca 10–20 min, ale v zimě stačí i 6–10 min. Krátké a intenzivní větrání totiž zaručí to, že z místnosti nevyženeme teplo, ale zato efektivně vyměníme vzduch. Místností, která je s větráním na štíru, je zpravidla ložnice. Přes den v ní vyvětrat není problém, ten nastává v noci. Ložnice jsou totiž často malé místnosti, v nichž však spí dva lidé. Pokud se v průběhu noci neřeší větrání, pak koncentrace oxidu uhličitého mnohdy klesají pod potřebnou úroveň. Situaci lze alespoň částečně řešit tím, že ponecháme na noc otevřené dveře z ložnice. Pokud není venku příliš zima, lze si například pořídit závěsy z hrubé látky a nechat mírně pootevřené okno. Látka alespoň částečně zabrání tomu, aby na vás táhlo, zároveň však umožní přívod čerstvého vzduchu do místnosti.

Teplota a vlhkost vzduchu

Důležité je byty nepřetápět (typické pro panelové domy), pak hrozí suchý vzduch, který potrápí vaše dýchací cesty a sliznice. Na druhou stranu je však důležité, aby v bytě nebylo příliš chladno, protože pak hrozí vznik plísní. V obytné místnosti by měla být teplota ideálně 20–21 °C a vlhkost přibližně v rozmezí 45–60 %. Pokud budete v zimě vařit (a navíc bez pokliček), zároveň sušit v bytě prádlo a nebudete pravidelně větrat, je to nejlepší cesta, jak si vypěstovat vlastní plíseň, případně i nějaký ten zdravotní problém.

Měřiče vlhkosti a oxidu uhličitého

Pro ty, kteří chtějí jít na věc trochu vědecky, jsou dnes na trhu měřiče koncentrace oxidu uhličitého nebo vlhkosti v bytě. Pokud si vystačíte sami bez pomoci elektroniky, pak se zkrátka držte pravidla větrat několikrát denně v celém bytě, zpravidla stačí krátce, ale intenzivně.