Slavnosti moravského uzeného letos vstupují do svého 11. ročníku. Na akci se představí osm rodinných uzenářských firem, které své řemeslo předávají z generace na generaci. Budete si moci poslechnout, jak udí maso, jaké druhy masa preferují a jaké tajné recepty jim pomáhají dosahovat tak dokonalého výsledku. Každý stánek nabídne ochutnávky, díky kterým sami návštěvnici rozhodnou, kdo získá titul Král uzenářů 2025. „Uzené není jen o chuti, ale o příběhu. Chceme návštěvníkům ukázat, jak pestrá je moravská kuchyně a jak v ní hraje uzené maso klíčovou roli,“ říká hlavní organizátor Pavel Pichler. Atmosféru akce doplní kuchařská a řeznická show, kde si pod vedením mistrů můžete vyzkoušet výrobu vlastní klobásky. Pro milovníky vína je připraven vyhřívaný vinařský stan s nabídkou od 15 vinařů z jižní Moravy a cimbálovou muzikou. Ty, kdo holdují spíše pivu, mohou zavítat do vyhřívané kovárny, kde bude hrát harmonika a servírovat se budou pivní speciály.
Děti potěší divadélko, opékání špekáčků a dětské dílny, zatímco rodiče si mohou naplno užít gurmánskou zónu. Celá akce probíhá v malebném prostředí hradu Veveří. Návštěvníci tak mohou prozkoumat všechna nádvoří, ale také vystoupat na hradby a obdivovat nádherné výhledy. Vstupenky jsou dostupné v síti smsticket.
Mohlo by vás zajímat
Základní vstupné pro dospělé stojí 200 Kč a zahrnuje vstup do hradu Veveří a na hradby, soutěžní ochutnávky uzeného od osmi uzenářů, čerstvou ovarovou polévku, ochutnávku teplého uzeného z udírny, ochutnávky degustačních porcí od našich předních šéfkuchařů, online minikuchařku, účast na odborných workshopech, zábavný program, dětský program, slevové karty, možnost výher v anketě, použití zábavného fotokoutku a mnoho dalšího. Více informací o akci naleznete tady.




