Reflexní červená obálka. K čemu je a komu pomůže?

JIŽNÍ ČECHY – Každý jistě zná situaci, kdy si není schopen v případě nějakých zdravotních komplikací vzpomenout na základní informace o své osobě. V případě našich nejstarších spoluobčanů je tato situace ještě komplikovanější. Tomu by měla napomoci takzvaná Seniorská obálka, která má zejména starým osamělým lidem pomoci v tísni, při ohrožení života či zdraví. Tento projekt odstartoval v pondělí 26. listopadu 2018, kdy se s obálkami senioři mohli poprvé seznámit a získat je v rámci Kulatého stolu Prevence v seniorském věku v Českých Budějovicích. Další distribuce do různých organizací sdružujících lidi v seniorském věku se uskuteční ještě v letošním roce. Zájemci si mohou také stáhnout Seniorskou obálku z portálu Jihočeského kraje či Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Obálka bude velmi užitečná i pro složky integrovaného záchranného systému – tedy zdravotnickou záchrannou službu, hasiče a policii. Ti totiž snadno zjistí při zásahu u seniora doma, jaké léky dotyčný bere, jakými nemocemi trpí a v tiskopisu bude uveden i kontakt na jeho příbuzné. „Údaje v reflexní červené plastové obálce by pak měli umístit na viditelném místě v bytě, například na dveřích lednice, či vnitřní straně vchodových dveří. Obálka tak poslouží ve chvíli, kdy senior bude potřebovat rychlou pomoc,“ apeluje krajská koordinátorka projektu Seniorská obálka pro Jižní Čechy Alena Bártíková. Nad celým projektem převzala záštitu hejtmanka Ivana Stráská a vyjádřila se k němu velmi pozitivně: „Plně koresponduje s jinými projekty kraje, kterými se pravidelně snažíme naše seniory podporovat. Velkou nadhodnotu tady vidím právě v součinnosti se složkami integrovaného záchranného systému, kterým by jim měl značně usnadnit práci.“

O užitečnosti projektu se vyjadřují i ředitelé krajské záchranné služby, hasičů i policie – Marek Slabý, Lubomír Bureš a Luděk Procházka. „My samozřejmě tuto pomoc kvitujeme a myslím, že ji budou kvitovat i senioři, kteří obálku obdrží. Ne vždycky si člověk vzpomene na to, s čím se léčí, jaké léky bere a jak často či kde má průkaz zdravotní pojišťovny nebo občanský průkaz. Ušetří nám to spoustu času a umožní soustředit se na péči o pacienta,“ uvedl Slabý. „Projekt má naši plnou podporu a to i z toho důvodu, že senioři jsou jednou z cílových skupin naší preventivně výchovné činnosti. Jednoznačně pak pomůže zefektivnit případný zásah všech složek integrovaného záchranného systému, tedy i nás hasičů, v domácnostech, kde senioři žijí,“ naznačil Bureš. „Považujeme to za veliký krok vpřed, neboť se často stane, že zasahujeme na místě první a musíme třeba shánět občanský průkaz či jiné doklady postižené osoby. Nyní budeme vědět, že tyto důležité údaje najdeme v inkriminované obálce právě například na té ledničce, či zevnitř vchodových dveřích,“ dodal Procházka.