Pardubické letiště se otevřelo po dvouměsíční pauze

PARDUBICE – Letiště Pardubice bylo v říjnu a v listopadu uzavřeno z důvodu komplexní opravy vzletové a přistávací dráhy ze strany Armády ČR, která zde cvičí piloty. Žádná letadla tak po dva měsíce nemohla odlétat ani přistávat. Některé pravidelné linky se proto na čas přesunuly do Prahy.

V sobotu zde přistál Boeing 737 a obnovil tak provoz na lince do Londýna. I přes velkou pauzu očekává letiště 150 tisíc cestujících v tomto roce, a to díky novému terminálu, kde je možné odbavit cestující dvou letadel najednou. Navíc mají pasažéři větší komfort při cestování. Co se týká provozních a bezpečnostních technologií, je terminál srovnatelný i s pražským Letištěm Václava Havla.

Dvouměsíční odstávka letového provozu připravila pardubické civilní letiště o některé klienty. Přesto bude letošní rok úspěšný, i díky novému terminálu se dařilo získat nové přepravce a z Pardubic tak v letní sezóně odletělo okolo 40 tisíc cestujících, to je o polovinu víc než loni.

Příští rok by opět měly pokračovat linky do Londýna a Alicante, letní chartery do Bulharska a Turecka a letiště má prý rozjednané lety do dalších dvou destinací. Vedení také věří v návrat ruských dopravců, kteří se zavřením letiště v září odešli do Prahy.