Na Pardubicku budeme cestovat vlakem komfortněji

Osobní doprava, to nejsou jen automobily a autobusy, ale také vlaky. Počet cestujících na železnici rok od roku roste, vzrostl i takzvaný přepravní výkon, který kromě počtu přepravených osob zohledňuje i ujetou vzdálenost. Mnozí lidé nechtějí ztrácet čas řízením automobilu a čekat v kolonách, proto mění své cestovní návyky a preferují jízdu vlakem.

Pardubický kraj nyní definitivně schválil návrh smlouvy se soukromým dopravcem Leo Express a národním dopravcem České dráhy. Smlouva s Leo Express má pomoci především zkvalitnění dopravy pro cestující v regionu a lepšímu spojení se sousedním Polskem. „České dráhy budou dle návrhu smlouvy zajišťovat nadále přibližně 80 procent celého území kraje s výjimkou dvou tratí 024 a 025 v oblasti Letohradska a Králicka, kde bude provozovatelem soukromý dopravce Leo Express. Jeho vstup na tuto trať přinese mimo jiné to, že vlaky budou díky lepší dynamice a kratšímu času na obrat soupravy zastavovat na více zastávkách a obslouží větší území,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Soukromý dopravce Leo Express bude obsluhovat Letohradsko od prosince letošního roku deset let. Pasažéři zde budou cestovat komfortněji, zlepší se služby včetně zásuvek, vakuových toalet či bezdrátového internetového připojení.

Hejtmana nemile překvapil návrh ministryně financí na zrušení dotací krajům na zajištění železniční dopravní obsluhy, což by pro kraj znamenalo výpadek 140 milionů korun a vedlo by k omezení dopravní obslužnosti nejen železniční, ale i autobusové. „Věřím však, že se tomuto návrhu nedostane naplnění,“ dodal hejtman Netolický.