Jízdu historickým autobusem Robur vám zpestří karafiát či ruské vejce

LIBERECKÝ KRAJ – Pětatřicáté výročí zahájení dopravní obsluhy Radčic připomene Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou společně se spolkem Boveraclub zvláštními jízdami historického autobusu Robur.

Autobusy Robur LO 3000 začaly jezdit do Radčic před 35 lety. Na linku č. 28, která byla v provozu jen v dopravních špičkách, se přestupovalo v Pavlovicích u Tesly a jezdili s ní hlavně pracující a školáci. Malé modrobílé autobusy se díky svým rozměrům bez problémů vešly na úzkou silnici a jezdily zde až do roku 1989. Starousedlíci na tuto jedinečnou dopravu dodnes nadšeně vzpomínají.

Speciální výroční jízdy tímto unikátním autobusem se uskuteční v pátek 8. března, tedy na MDŽ, kdy každá cestující, která najde čas a odvahu si v Roburu zavzpomínat, dostane karafiát, symbol tehdejšího socialistického svátku žen. Muži, aby nepřišli zkrátka, nafasují svačinu poplatnou roku 1989 – ruské vejce s houskou. Odpoledne na lince č. 28 mezi zastávkami Pavlovice – křižovatka a Radčice budou připraveny jízdy pro veřejnost podle zvláštního jízdního řádu a za dobrovolné jízdné.

Přijďte si zavzpomínat, nejlépe v pionýrských či svazáckých krojích, případně v jiném dobovém oděvu. Pořadatelé doufají, že dobový stroj nasazení a zájem cestujících vydrží. Jízdám pro veřejnost (mezi 13.44 až 17.10) bude předcházet jízda pro zástupce stranického tisku a národního výboru (cca ve 12.00 z nádraží MHD ve Fügnerově ulici, Radčice cca 12.30).

Robury se vyráběly v německé Žitavě od roku 1961. Po sjednocení Německa byla snaha udržet výrobu vozidel, ale v roce 1991 byla produkce zastavena.