Liberecká zoo ke 115. výročí zlevnila permanentky

LIBEREC – Historici zjistili, že Zoo Liberec je o patnáct let starší, než se předpokládalo. Letos v zahradě chtěli oslavit rovné sté výročí vzniku, ale údaj o jejím založení v roce 1919 je zavádějící, zahrada má totiž počátky už v roce 1904. Badatelé, kteří dohledávali nějaký dobový dokument z roku 1919 potvrzující vznik a založení této nejstarší zoo v Čechách, nalezli doklad, ve kterém město Reichenberg (Liberec) předává městské pozemky Ornitologickému spolku za účelem založení zoologické zahrady roku 1904.

Podle badatelů bylo důvodem mylného datování vzniku zoo záměrné zkreslování nejstarší historie bývalým ředitelem Erichem Sluwou, který ve třicátých letech vydával o zahradě brožurky, v nichž si připisoval zásluhy za to, že on založil tu „správnou zoo“, a rok 1919 označil rokem skutečného založení zoo, zatímco o předchozím působení a zásluhách Ornitologického spolku se zde vůbec nezmínil. Poválečná literatura pak vesměs ze Sluwových zpráv vycházela.

Přestože librecká zoo tedy neslaví sto let, ale výročí mnohem vyšší, veřejnost a příznivci zoo o oslavu významného jubilea nepřijdou. Jako překvapení a poděkování pravidelným návštěvníkům si zahrada mimo jiné připravila dárek v podobě výrazného snížení cen permanentek.

Změna vstupného se dotkne ročních neomezených nepřenosných permanentek, jejichž ceny se od 1. března snížily z 950 na 300 korun a dětské ze 700 na 200 korun. Za permanentku pro jednoho dospělého a jedno dítě pak zaplatí zájemci 500 korun, což je zlevnění o 650 Kč z původních 1150 korun. Rodinné nepřenosné vstupné pro dva dospělé a dvě až tři děti bude možné pořídit za 880 korun, původně stálo 1500 korun. Permanentka platí 12 měsíců od zakoupení a její pořízení se nyní vyplatí již po druhé návštěvě zoo.