Brambory meziročně zdražily o téměř 70 procent

VYSOČINA – Český statistický úřad zveřejnil vývoj inflace k únoru 2019. Meziroční růst spotřebitelských cen v únoru zrychlil o 0,2 procentního bodu na 2,7 %. Vývoj ovlivnilo hlavně zvýšení cen za rekreaci a kulturu a za potraviny a nealkoholické nápoje.

V rámci meziměsíčního růstu se ceny výrazněji zvýšily například u zeleniny. Průměrná cena brambor (přes 22,40 Kč za kg) byla nejvyšší od června 2013. Naopak v oddíle doprava pokračoval pokles cen pohonných hmot a olejů. Průměrná cena benzinu Natural 95 se pohybovala na 30,08 Kč/litr a byla nejnižší od října 2017. Z potravin jsme zaplatili méně za máslo (o 6, 3 %) a ovoce o 2,1 %.

Meziročně, podle aktuálně vydaných statistik, zaplatíme výrazně více za zeleninu (o 24,2 %). Nejhlouběji do peněženky musíme sáhnout v případě nákupu kila brambor, které stojí o 67,2 % více než v únoru 2018.

Vyšší byly i ceny elektřiny (o 8, 9 %) a dále zemního plynu, tepla i teplé vody. Meziroční zvyšování cenové hladiny zaznamenal statistický úřad také v oddíle bydlení, kde se zvýšily ceny nájemného z bytu o bezmála 4 %.

Detailní informace najdete na www.czso.cz.