Mají olomoučtí vědci lék proti rakovině?

OLOMOUC – Na nový objev v boji proti nádorový onemocněním přišli olomoučtí vědci. Pomocníkem by se v budoucnu mohly stát látky s obsahem tantalu. Jde o kov, který se běžně používá do slitin pro výrobu implantátů.

Vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci vyvinuli takzvané komplexní sloučeniny s tímto přechodným kovem, jež vykazují výraznou protinádorovou účinnost a nízkou toxicitu vůči zdravým buňkám. Vynález již chrání národní patent.

Tantal byl dosud znám jako součást speciálních slitin využívaných v medicíně, například pro výrobu chirurgických implantátů či nástrojů. Uplatnění nachází také v elektrotechnickém průmyslu jako součást kondenzátorů.

Vědci z výzkumné skupiny Biologicky aktivní komplexy a molekulové magnety RCPTM pod vedením Zdeňka Trávníčka jej ale využili při vývoji tzv. organokovových sloučenin, které mají výraznou protinádorovou účinnost vůči skupině čtyř lidských nádorových linií.

Testy potvrdily potenciál pro praktické užití

„Výsledky těchto studií na buněčných modelech podpořily následné testy na laboratorních zvířatech. Potvrzují vysokou protinádorovou aktivitu těchto látek a jejich zanedbatelnou toxicitu vůči zdravým buňkám, což představuje v praxi často nevídaný potenciál pro praktickou aplikaci,“ uvedl vedoucí týmu.

Po tantalu sáhli olomoučtí vědci při přípravě organokovových sloučenin s protinádorovým účinkem poprvé. V minulosti vyvíjeli látky například na bázi platiny či zlata. V současné době odborníci na celém světě upírají velkou pozornost také ke dvěma těžkým platinovým kovům, a to osmiu a iridiu, a dosahují s nimi relativně dobrých výsledků. „Řekli jsme si, že sloučeniny tantalu by mohly fungovat obdobně, a ono to vyšlo. Štěstí přeje připraveným,“ doplnil profesor Trávníček.