Máme pro vás bezva výletní tipy v Plzni a blízkém okolí

PLZEŇ – Turistická sezona klepe na dveře, hřejivé slunce nás brzy bude lákat ven, a tak je nyní ideální čas se podívat, kam by se dalo vyrazit. Ať už romantický výlet ve dvou, s celou rodinou, nebo partou přátel, pro všechny případy mohou následující tipy přijít vhod.

Ačkoliv je kulturní nabídka v Plzni pro turisty pestrá a bohatá po celý rok, s přicházejícím jarem to mají návštěvníci přeci jen snadnější. Rozkvetlé parky kolem historického centra lákají k procházkám a město se probouzí k životu.

Zde je krátký přehled turistických atrakcí, které se v dubnu návštěvníkům otevírají po zimní přestávce anebo prodlužují svou návštěvní dobu:

• Meditační zahrada

Jedna z nekrásnějších plzeňských zahrad v Plzni – Doudlevcích, věnovaná obětem zla, je otevřená pouze od dubna do října. Z centra sem dojdete delší procházkou kolem řeky a za hezkého počasí si zde užijete příjemné odpoledne. Otevřena je od středy do neděle od deseti do sedmnácti hodin.

• Stará synagoga

Nově zrekonstruovaná Stará synagoga se nachází v docházkové vzdálenosti od Velkého divadla. Je skrytá ve vnitrobloku v blízkosti Smetanových sadů, takže je jí při prohlídce města velice snadné minout. Nicméně za prohlídku rozhodně stojí. Nabízí zajímavou expozici židovských zvyků a tradic. V těsné blízkosti najdete také památník obětem holocaustu nazvaný Zahrada vzpomínek. Od dubna si ji můžete prohlédnout každý den kromě soboty a židovský svátků.

• Muzeum církevního umění

Po zimní přestávce otevře své brány návštěvníkům také Muzeum církevního umění. Najdete ho v budově bývalého františkánského kláštera v centru Plzně. Uvnitř si můžete prohlédnout nejen zajímavou sbírku liturgických předmětů a církevního umění, ale také původní gotické interiéry, fresky z 15. století, kněžská roucha nebo nejstarší skříň v Česku. Otevřeno je od dubna každý den kromě pondělí.

• Věž katedrály sv. Bartoloměje

Nejvyšší kostelní věž v České republice s krásným výhledem do okolí a při dobrém počasí až na Alpy je přístupná celoročně. Interiér gotické katedrály sv. Bartoloměje je v současné době z důvodu rozsáhlé rekonstrukce dočasně uzavřen. Na věž si však můžete vyšlápnout každý den (také jsme informovali zde a zde).

• Zoologická zahrada a DinoPark

Pokud se do Plzně vydáte s dětmi a bude hezké počasí, určitě vás osloví zoologická zahrada a DinoPark s obřími modely prehistorických ještěrů. Najdete ho v těsné blízkosti zoo, takže jeho návštěvu můžete ideálně spojit s výletem za opravdovými zvířátky. Od dubna je prodloužená otevírací doba, otevřeno je každý den od 8 do 18 hodin.

• Loosovy interiéry

Do plzeňských Loosových interiérů, architektonického skvostu, který v Plzni vytvořil světoznámý architekt Adolf Loos ve 30. letech 20. století pro bohaté investory z řad místní židovské komunity, se můžete od dubna vydat na komentovanou prohlídku třikrát týdně, a to každý pátek, sobotu a neděli.

• Farmářské trhy

S příchodem teplých měsíců v Plzni opět začnou tradiční farmářské trhy na náměstí Republiky, kde si můžete každé sobotní dopoledne vychutnat čerstvou kávu a produkty od místních farmářů. Najdete tu sezonní zeleninu, mléčné produkty, uzeniny nebo pečivo z regionu. První termín farmářských trhů je 23. března (více o akci zde).

• Hrad Radyně

Přestože se zřícenina hradu Radyně nachází několik kilometrů za Plzní, její silueta patří k jejím symbolům. Z věže Radyně je navíc na Plzeň překrásný výhled. V dubnu a květnu je hrad otevřen o víkendech a svátcích od deseti do osmnácti hodin, od června do srpna každý den mimo pondělí.

• Zámek Kozel

Zámek Kozel je jedním z nejnavštěvovanějších památkových objektů v západních Čechách. Tento klasicistní lovecký skvost byl postavený na konci 18. století pod vedením stavitele Václava Haberditze pro stavebníka Jana Vojtěcha Černína. Okolí zámku tvoří rozsáhlý přírodně krajinářský park a krásný rybník. Uvnitř objektu je pak návštěvníkům umožněna prohlídka rozsáhlé interiérové expozice a jiná překvapení (můžete se dozvědět zde). Sezona zde startuje 30. března od deseti hodin, zavírá se v šestnáct hodin. Tato otevírací doba platí až do 30. června. Pak je až do 31. srpna otevřeno do sedmnácti hodin.