Ponořte se do světa středověkých her v jihlavském muzeu

JIHLAVA – Středověk jako doba temna, nudy a lopotné dřiny? Ale kdeže! Středověký člověk znal více svátků než ten současný a svůj čas volna si uměl náležitě užít. Jak se tehdy žilo, slavilo a jak se lidé bavili, se dozvíte, když navštívíte novou interaktivní výstavu Muzea Vysočiny Jihlava. Svět středověkých her se otevírá 5. dubna.

„Hry, slavnosti, hudba a tanec, to vše tehdy neodmyslitelně patřilo k životu napříč společenskými vrstvami. Výstava, kterou jsme pro vás připravili, odkrývá tento dávný svět, v mnohém přetrvávající do současnosti,“ prozradil Aleš Hoch z jihlavského muzea.

Mysleli jste si, že hokej či kuželky jsou moderní záležitost? Že hazard ničí lidské životy pouze dnes? Víte, k jaké hře se dají použít zvířecí kosti? Co jsou to vrhcáby? Jak vypadal středověký míč? A co dnešní děti – hrají si už jinak než kdysi jejich vrstevníci? Zvládli byste vydrnkat své milé píseň na strunný nástroj? Vyhrát turnaj ve střelbě? Nebo obrat druhého v kostkách? To vše, i mnohé další, se dozvíte a vyzkoušíte v jihlavském muzeu na interaktivní výstavě otevírající bránu do světa středověkých her! Výstava je vhodná pro všechny věkové kategorie s chutí si hrát, navštívit ji můžete v budově muzea na Masarykově náměstí 57/58 od 5. dubna do 23. června.