Dobývání vesmíru v Pevnosti poznání. Vyletí i raketa!

OLOMOUC – Jak se světové velmoci utkaly o vesmír? Jaké provázely tento závod konspirační teorie? Jak si vyrobit vlastní planetu? A chcete si odpálit sami raketu?

Odpovědi na otázky, praktické ukázky, přednášky a výstavy věnované Vesmírnému závodu obsadí v měsíci dubnu Pevnost poznání v Olomouci. Startuje se už v úterý 9. dubna.

Vesmírného závodu se až do konce dubna zúčastní hlavně dvě expozice, z nich každá bude představovat jednu světovou velmoc. Expozici Světlo a tma obsadí Američané a Vědu v pevnosti zase Sovětský svaz. Autoři programu ukáží, jak se tyto státy předháněly ve vysílání odvážných jednotlivců do vesmíru.

„Tematika vesmírného závodu byla vždy oblíbená, což dokazuje i nespočet konspiračních teorií, které se postupem času objevovaly. V Pevnosti jsme se proto rozhodli propojit historickou expozici s expozicí kosmonautiky a astronomie. Aktuálnost tématu můžeme přeneseně pozorovat ve snaze dosáhnout povrchu Marsu. Přestože se dnes pohybujeme na poli světové spolupráce, a nikoli pod tlakem studené války, tak zcela jistě bude někdo chtít být první,“ řekl programový ředitel Pevnosti poznání Roman Chvátal.

Vesmírný závod odstartuje slavný geofyzik z NASA

Vesmírný závod zahájí setkání s americkým astronautem Adrewem J. Feustelem z NASA, který bude mít 9. dubna v 17 hodin v Laudonově sále besedu pro veřejnost. Slavný geofyzik ještě před samotnou přednáškou symbolicky odpálí maketu rakety před budovou Pevnosti.

„Jedná se o aktivitu, kterou běžně děláme s dětmi. Pomocí zapálené šňůry z bezpečné vzdálenosti odpálíme malý model rakety s astronautem z 3D tiskárny uvnitř,“ doplnil Roman Chvátal. Právě takovou raketu mohou návštěvníci odpalovat také během tří následujících víkendů, a to 13. až 14., 20. až 21. a 27. až 28. dubna.

Návštěvníci uvidí metrový model rakety Saturn, který vyrobila 3D tiskárna, a také budou mít možnost zapojit se do soutěže Raketový inženýr. Děti si vyrobí vlastní planetu nebo část nového povrchu Marsu u exponátu Legorobotiky. Až do konce dubna je v Pevnosti poznání také zajímavá výstava Meteor 55 Českého rozhlasu Dvojka. Zachycuje vědce v netradičních situacích.

Přednášky vědců z PřF v rámci akce Vesmírný závod

Pátek 12. 4. 2019
10:00 Život ve vesmíru (Zdeněk Řehoř)
Sobota 12. 4. 2019
11:30 Vlastnosti a vývoj vesmíru (Lukáš Richterek)
13:30 Věda a sci-fi (Jan Tomaštík)
15:00 Olomoucká stopa v astrofyzice – observatoř Pierre Auger v Argentině (Jan Tomaštík)
Neděle 13. 4. 2019
11:30 Věda a sci-fi (Jan Tomaštík)
13:30 Olomoucká stopa v astrofyzice – observatoř Pierre Auger v Argentině (Jan Tomaštík)
15:00 Po stopách dávných objevů aneb Jak se neztratit v prostoru a čase (Tomáš Locker)