Den vína v duchu dobrých skutků i pokušení

UHERSKOHRADIŠŤSKO – Brány hradu Buchlova se v sobotu otevřou všem znalcům a milovníkům vína. Po měsících práce členů Folklorního studia Buchlovice si mohou návštěvníci užít výjimečnou reprezentativní výstavu vybraných vín, spojenou s odlehčenou literární konferencí a aukcí šampionů, jejíž výtěžek poputuje na dobročinné účely. A pokud se po ochutnávce budete cítit poněkud zmožení, domů vás dopraví speciální „koštbus“.

Akci piluje Folklorní studio už od roku 1992 a z koštu v prostorách buchlovického sklepení se stala významná událost na hradě Buchlov. Na přelomu března a dubna se každoročně sejde množství vzorků vína – letos to bylo šest set třicet devět vzorků od dvou set čtyřiceti dvou vystavovatelů. Tuto sobotu pak proběhlo odborné vyhodnocení a již nyní tak známe šampiony a vítěze.

Víno a pokušení

K zamyšlení a navození vznešenější atmosféry slouží zahajovací literární konference. Každoročně je jejím námětem pohled na víno v různých souvislostech. Letos je hlavním tématem „Víno a pokušení“.

„Schází se zde tradiční přednášející, kteří vždy na dané téma představí krátkou řeč a snaží se pobavit a poučit diváky,“ vysvětluje Pavel Dvořan z pořadatelského Folklorního studia Buchlovice. „Přednášející jsou z různých sfér. Jsou tam i páni faráři, vědci a básníci, aby se téma dalo uchopit ze všech stran.“

I přes zamyšlené ladění se konference nese v odlehčeném duchu. Součástí bývají i praktické ukázky, do kterých se mohou účastníci zapojit.

Potěšení i dobré skutky

Hlavním bodem programu je samozřejmě samotný košt, který probíhá v běžně nepřístupných částech hradu Buchlova. Po něm následuje netradiční část programu, kterou je aukce šampionů a raritních vzorků. Ta však neslouží k obohacení vinařů. Jejím cílem je vybrat co největší finanční pomoc na podporu potřebných z blízkého kraje.

Každý rok vybírá organizační tým někoho, kdo si příspěvek skutečně zaslouží a letos poputuje k rodině předčasně narozených trojčátek z Uherskohradišťska. Holčičky prodělaly řadu komplikací a vyžadují neustálou péči, která je nesmírně finančně náročná. Díky dobrému vínu si tak můžete užít nejen potěšení, ale i odejít s pocitem, že jste přispěli na něco, co má smysl.

Koštovací autobusy

Jelikož bývá po takových zážitcích náročné vrátit se domů, pořadatelé nabízí návštěvníkům možnost využít takzvané „koštbusy“. Ty odpoledne zcela zdarma dovezou nadšence až na místo konání a to z Uherského Hradiště a Buchlovic. O službu bývá takový zájem, že pořadatelé musí vypravit hned několik spojů v různých časech.

Časy a přesná místa spojů naleznete na stránkách folklorního studia. Zpáteční cesta je taktéž naplánována v několika časech a přeprava zde bývá značně veselá.

Program

13.30 Literární konference

16.00 Košt vín

18.00 Aukce šampionů a vzácných vzorků

21.00 Ukončení akce

Vstupné na celou akci je 250 Kč. Pokud se chcete zúčastnit pouze literární konference, zaplatíte 50 Kč.