V Baťově nemocnici funguje nová poradna pro maminky. Víme, kde vám pomohou!

ZLÍN – Od minulého týdne mohou zlínské maminky v krajské nemocnici navštívit nově zřízenou laktační poradnu. Vznikla jako součást podpory přirozené výživy dětí a je určena všem ženám, které mají po odchodu z porodnice problémy spojené s kojením. V moderně vybaveném a pohodlném prostředí je k dispozici zkušený tým poradkyň.

„Podpora přirozené výživy má podstatný vliv na imunitu a vývoj malých dětí,“ vysvětluje Jozef Macko, primář novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. „Kojené děti jsou méně ohroženy syndromem náhlého úmrtí novorozenců, rakovinou i cukrovkou v dětském věku. Důležitý je i fakt, že kojení vytváří specifické pouto mezi matkou a dítětem.“

Pro vznik poradny vyčlenila nemocnice prostor na jednotce intermediární péče novorozeneckého oddělení. Provoz zde funguje v ambulantním režimu a pro maminky je připraveno pohodlné prostředí s přebalovacím pultem, sociálním zařízením i edukační obrazovou. „Ještě během pobytu v porodnici dostávají maminky v rámci podpory kojení potřebné informace přímo na pokojích. Podle našich zkušeností ale problémy s kojením mohou nastat až po jejich návratu domů, kde už jsou na to samy. Právě z tohoto důvodu má laktační poradna svůj velký smysl. Maminky k nám mohou přijít po předchozím objednání. Mohou své problémy konzultovat i telefonicky,“ popsala Simona Vyoralová, vrchní sestra oddělení.

„Podpora kojení je celosvětovým programem UNICEF a Světové zdravotnické organizace WHO,“ dodává mluvčí krajské nemocnice Egon Havrlant. „Statut Baby Friendly Hospital je na celém světě udělován nemocnicím, které splní kritéria stanovená WHO pro podporu kojení jako jedné z hlavních podmínek optimálního vývoje dítěte. Novorozenecké oddělení krajské nemocnice ve Zlíně se titulem Baby Friendly Hospital pyšní od roku 2000.“

Poradna pro kojící maminky je nově zřízena v budově porodnice, ve třetím patře na oddělení intermediální péče. Objednat se je možno telefonicky na čísle 703 845 430.