Ota Pavel by měl radost. Rybáři vysadili do řek na 700 tisíc malých úhořů

STŘEDNÍ ČECHY – Zvuky noci a dusno před bouřkou, to je okamžik, kdy český rybář čeká na záběr snad nejtajemnější ryby našich vod – úhoře říčního. Bohaté úhoří lovy jsou stále častěji už jen vzpomínkou na léta dávno minulá. Povzbudivé je, že do 45 revírů ve Středočeském kraji vysázeli nyní rybáři 678 tisíc kusů úhořího monté, tedy mladých úhoříků do 8 cm délky. To představuje něco přes 226 kilogramů a také téměř dva miliony korun.

Ohrožená úhoří migrace

Přirozená migrace malých úhořů k evropským břehům je z celé řady příčin v dnešní době daleko menší než dříve. Negativně působí ochlazování a slábnutí Golfského proudu. Jedním z dalších důvodů je jejich nadměrný výlov při cestě po proudu řek k moři. Také hráze údolních nádrží pro ně obvykle představují nepřekročitelnou překážku.

Zkázonosné turbíny a špinavé řeky

Během tahu jsou pro úhoře největším nebezpečím vodní elektrárny údolních nádrží. Společně s přehradami a jezy představují těžko překonatelnou bariéru pro malé úhoříky a zejména pro dospělé ryby putující po proudu řek během podzimního tahu. Podle odhadů jednotlivých elektráren se předpokládá, že turbíny usmrtí 13 až 50 % táhnoucích ryb. Problémem je i znečištění řek. Úhoř je velmi tučná ryba, náchylná k hromadění jedovatých látek v těle.

Zlatí úhoři Oty Pavla

„Spousta rybářů u nás chycené úhoře pouští, pokud rybář chytí kousek, který odpovídá stanovené míře 50 centimetrů, tak si ho většinou ponechá. Na úhoře je celá řada vynikajících receptů, včetně jejich uzení. Většina lidí asi zná Zlaté úhoře Oty Pavla a vyprávění, jak je toužil ulovit pro svého otce k narozeninám, aby si je mohli vyudit,“ říká Dušan Hýbner, předseda rybářského Středočeského územního svazu.

Pomoc přišla z programu EU

„Letošní nasazení úhořího monté bylo největší za poslední tři roky. Pomohla nám dotace Evropského námořního a rybářského fondu, z které bylo na malé úhoře vyčleněno 1 955 000 korun. Program, který má za úkol zvýšení populace této ryby na našich tocích, je vyhlášený do roku 2020,“ dodal Dušan Hýbner.

Jak vypadá takové vysazení malých úhořů se můžete podívat na videu rybářského svazu.