Objevil skrýš teroristické skupiny wervolfu?

ŠUMPERSKO – Slušnou zásobu munice našel v sobotu odpoledne muž, který vyrazil s detektorem „hledat poklad“. Na místech v lese na Hanušovicku v místní části Žleb našel poklad, který možná ani nehledal.  Ve dnech, kdy si připomínáme konec války, v lese, kde před osmdesáti lety operovaly skupiny wervolfu, objevil dvě záhadné bedny.

„Za pomocí detektoru kovů našel v lesním porostu dvě krabice s trhavinou. Přivolaná hlídka nalezené předměty zkontrolovala a po jejich ohledání přivolala pyrotechnika. Zjistilo se, že se jedná o roznětky, zápalné šňůry, plastickou trhavinu, dynamit, dva německé útočné granáty a další trhaviny, které pochází z 2. světové války,“ popsala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Stav trhavin byl špatný, proto pyrotechnik rozhodl o jejich likvidaci v kamenolomu v Hanušovicích. „Policie kontaktovala vedoucího kamenolomu, který dal souhlas se zneškodněním nálezu. Na místě byl přítomný pověřený pracovník. V podvečerních hodinách byly předměty zlikvidovány,“ dodala mluvčí.

Německé skupiny wervolfu terorizovaly na konci války okolí Hanušovic a Branné. V Hanušovicích byl zdejšími záškodníky zastřelen důstojník sovětské armády.