VIDEO: Vědci mají novou technologii. Chýnovská jeskyně je v 3D

TÁBORSKO – Chýnovská jeskyně je národní přírodní památka ležící v katastrálním území obce Dolní Hořice východně od Tábora, která představuje nejvýznamnější a nejrozsáhlejší krasový útvar jižních Čech. Správa jeskyní České republiky představila novou technologii, jíž se podařilo zmapovat zatopené části Chýnovské jeskyně.

Takzvaná videogrammetrie umožňuje maximálně rychle zmapovat ve 3D rozměru velké a členité objekty. „Chýnovská jeskyně patří k 14 veřejnosti zpřístupněným jeskyním České republiky. Ač se její objevení datuje rokem 1863, o zatopených částech této jeskyně víme až z 80. let minulého století. V letech 2017–2019 jsme zorganizovali řadu akcí s cílem ověřit možnosti využití nové metody mapování pomocí tzv. videogrammetrie. Výsledek nás i odbornou veřejnost příjemně překvapil,“ informuje ředitel Správy jeskyní České republiky Lubomír Přibyl.

Během tří ponorů se dvojici potápěčů podařilo velmi přesně zmapovat zatopené partie Chýnovské jeskyně. „Odborná veřejnost díky nim objevila více než 220 metrů velmi členitých chodeb s převýšením až 43 metrů,“ uvádí Správa Chýnovské jeskyně. Jedná se o zásadní průlom v mapování trvale zatopených podzemních prostor. Zde přinášíme video z onoho mapování.