Bouřka řádila na přehradě, rybáři měli štěstí

BŘECLAV – Bouřky na přehradě Nové Mlýny na Břeclavsku jsou zrádné. Přicházejí znenadání a dokáží vyvolat i metrové vlny. Ve středu zastihla bouřka rybáře na pramici. Naštěstí je tu Vodní záchranná služba.

„Tříčlennou posádku plechové lodi rozbouřené jezero vyhodilo do vody. Naštěstí lidé skončili u břehu, dostali se ven a tam se o ně postarali řidiči aut. Byli mokří, ale v pořádku,“ uvedl velitel záchranářů Stanislav Hrdlička z Vodní záchranné služby Nové Mlýny. Záchranáři se pak vydali k potopené lodi. Vylovili závěsný motor, věci rybářů v hodnotě kolem dvou set tisíc korun a nakonec dostali na hladinu i potopenou loď. „V životě bych nevěřil, co může udělat bouře. Ta loď měla bočnice vysoké sedmdesát centimetrů, i tak ale skončila pomačkaná jako plechovka,“ dodal Hrdlička.

Pramice měla za sebou přivázaný člun. „Nafukovací člun jsme nakonec našli až nedaleko přečerpávací stanice u Pouzdřan. Znamená to, že prošel proti proudu vraty z dolní do prostřední nádrže a tam urazil další zhruba tři čtyři kilometry,“ dodal Hrdlička. Člun byl bez posádky, sloužil rybářům, kteří jej měli uvázaný za svou velkou pramicí. Plechová loď s délkou přes pět metrů, široká zhruba dva metry, skončila pod vodou. „Bouře ji taky zahnala z dolního jezera pod zvednutými stavidly do prostřední nádrže, tam jsme ji objevili asi kilometr proti proudu. V době, kdy jsme se k ní dostali, trčela z vody jen její špička,“ dodal Hrdlička.

Záchranáři toho dne vyjížděli i k šestimetrové pramici v Dolních Věstonicích, jejíž posádka se dostala na břeh ještě před bouří. „Bylo zapotřebí ji dostat do bezpečí, loď bouři přečkala, byla pevně upoutaná na kotvách. Tak pevně, že se nedala uvolnit a museli jsme odřezat kotvy,“ uvedl velitel záchranářů.

Další problém u přehrady v Pavlově měl karavan, na který spadl strom a uvěznil v něm obyvatele. Pomohli jim hasiči, kteří zásah ukončili ve čtvrtek po třetí hodině ranní.