Protesty na podporu demokracie sílí, na Vysočině se připojí 21 měst

VYSOČINA – Jihlava, Třebíč, Pelhřimov, Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod, Nové Město na Moravě, Velké Meziříčí, Telč, Třešť, Světlá nad Sázavou, Přibyslav, Polná, Svratka, Ždírec nad Doubravou, Moravské Budějovice, Želiv, Vilémov, Chotěboř, Červená Řečice, Jemnice a Ostašov. To jsou všechna místa na Vysočině, kde se bude už zítra, v úterý 11. června, demonstrovat za demokracii a nezávislou justici.

„Průběh bude stejný jako v předchozích třech případech. Posouváme se v požadavcích vzhledem k tomu, jak premiér na protesty reaguje a také kvůli tomu, že stejně jako prezident dělá velmi špatné jméno České republice v zahraničí,“ komentují zítřejší setkání organizátoři protestu v Havlíčkově Brodě, kde vystoupí úspěšný nakladatel a knihkupec Petr Novotný a poslankyně za Vysočinu Miroslava Němcová. „Budeme se také připravovat na účast Broďáků na Letné v neděli 23. června,“ doplnili organizátoři z Havlíčkova Brodu, kde setkání oživí vystoupení unplugged sestavy hudební skupiny Dobrý ročník ve složení Josef Stejskal, Václav Fejt a Radek Petrlík.

Jihlavě zvou všechny – protestující, váhající i zaryté oponenty. „Chceme nabídnout informace, argumenty i možnost diskuse. Všichni chceme – předpokládám – svobodnou a prosperující ČR. V tuto chvíli nám to ale (myslím) vláda nenabízí,“ uvedl organizátor protestů v krajském městě Petr Palovčík.

Pelhřimově přislíbil účast Hayato Okamura, který si vezme na starost úvodní řeč. „Hlavním cílem zítřejšího setkání je pozvánka na Letenskou pláň. Možná se zadaří vypravit i autobus a určitě na Letnou vezmeme největší českou vlajku v ČR, exponát Muzea rekordů a kuriozit, o rozměrech 12×18 metrů,“ svěřil Luboš Rafaj.

Pozvání na protest do Žďáru nad Sázavou pro změnu přijal herec Petr Vaněk, tamější rodák. „Bude mluvit od 18.00 hodin v kavárně U tety Hany. Navíc jednáme s neziskovou organizací Transparency International, že nám vyšlou jednoho zástupce, ale to je opravdu zatím v jednání,“ uvedla organizátorka ze Žďáru Veronika Černá.

To v Třebíči nechávají demonstraci volný průběh. „Míváme sraz na Karlově náměstí, kde vystoupí řečníci spontánně, podle toho, kdo se chce vyjádřit. Pak bude následovat pochod k okresnímu soudu a čtení prohlášení Milionu chvilek,“ prozradila Svatava Matušková, která demonstrace v Třebíči organizuje spolu s Annou Kohoutovou. „Chci vyburcovat lidi, aby nebyli lhostejní. Chci, aby si uvědomili, že mohou, a pohříchu by měli!, projevit nahlas svůj názor. Politika se dotýká životů nás všech, ať už to chceme vidět, nebo nechceme. Respektuji výsledek voleb, ale demokracie neznamená rezignovat a mlčet, když se dějí nepravosti. Jako přidanou hodnotu vidím setkávání a propojování názorově spřízněných lidí – věřím, že musíme držet pohromadě a musíme vytrvat,“ odpověděla na dotaz redakce, co je hlavní motivací pořádání demonstrací v Třebíči, Svatava Matušková.