Kde se můžete na Vysočině bezpečně koupat?

VYSOČINA – Krajští hygienici s nástupem léta a vyšších teplot sledují kvalitu vody v rybnících po celé Vysočině. Začali 10. června a už teď dva smajlíci, kterými koupací plochy hodnotí, ztratily svůj úsměv.

V Kachličce u Věže na Havlíčkobrodsku upozorňují na zhoršenou jakost vody. „Znamená to, že je tady mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní obtíže. Po koupání se doporučuje osprchovat,“ uvádí krajští hygienici s tím, že tady zjistili výskyt sinic a překročena byla i limitní hodnota v ukazateli chlorofyl.

O něco lépe je na tom Ředkovec u Světlé nad Sázavou, kde je voda zakalená po deštích. Tady je voda vhodná ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi. Opět je dobré se po koupání osprchovat.
Na Havlíčkobrodsku se můžete bez obav vykoupat v Břevnické nádrži u Chotěboře. Na Jihlavsku můžete zvolit Malý Pařezitý, v tom velkém se nevykoupete, protože je vypuštěný. Biotop v Třešti zahájil sezónu 15. června a voda je tady naprosto v pořádku.

Na Pelhřimovsku si můžete jít zaplavat do lomu v Horní Cerekvi i do nádrží Sedlice a Trnávka. Na Třebíčsku je dobré koupání na Dalešické přehradě, kde má voda lehce přes 20 stupňů a Žďársko zatím hlásí čisté koupání ve všech sledovaných rybnících a plochách – Domanínský, koupaliště v Novém Městě na Moravě, Medlov, Pilská nádrž, Sykovec i Velké Dářko. V Šiklově mlýně zatím biotop nezprovoznili.