Broďáci vyrazili podpořit demonstraci na Letné

HAVLÍČKŮV BROD, PRAHA – Neopakovatelná atmosféra, slušnost, lidé všech generací. Tak v krátkosti popisuje včerejší demonstraci na Letné v Praze jeden z organizátorů havlíčkobrodských protestů středoškolský pedagog Milan Pilař. Spolu s Petrem Kletečkou a Michaelou Krpálkovou vypravili z Brodu autobus a v Praze se sešly stovky lidí z Vysočiny.

Pořádající spolek Milion Chvilek chce demisi premiéra Andreje Babiše (ANO 2011) a ministryně Marie Benešové (za ANO 2011). Podle organizátorů bylo na Letné na 250 tisíc lidí a další v průběhu setkání přicházeli.

„Zaujaly mě chvilky ticha jako momenty k individuálnímu zamyšlení. Mikuláš Minář a jeho kolegové akci zvládli skvěle, přestože mnoho lidí přicházelo na poslední chvíli,“ uvedl své postřehy bezprostředně po setkání Milan Pilař.

Podobně pozitivně hodnotí demonstraci na Letné i Petr Kletečka, který spoluorganizuje protesty v Havlíčkově Brodě. „Důvodem k radosti je fakt, že tato obrovská setkání lidí mají pozitivní náboj. Současně pociťuji velké odhodlání věci dotáhnout do konce. Tím myslím demisi trestně stíhaného premiéra,“ svěřil se Kletečka s tím, že sám chápe a podporuje rozhodnutí spolku Milion chvilek pro demokracii netransformovat se do politické strany, ale zůstat občanskou platformou a bránit demokracii an sich a připomíná: „Demonstrace v Havlíčkově Brodě probíhaly striktně na občanském principu, ač jsme se nebáli pozvat na pódium zástupce demokratických stran. Velký úspěch sklidila na poslední demonstraci poslankyně za Vysočinu Mirka Němcová.“
Zároveň čtveřice organizátorů z Brodu avizuje, že pokud budou svolány další demonstrace v regionu, s vysokou pravděpodobností do toho v Brodě půjdou znovu. „Nesmírně si ceníme záslužné práce spolku Milion chvilek pro demokracii a nechceme je v tom nechat samotné,“ doplnil Petr Kletečka.

Premiér Andrej Babiš důvody demonstrantů několikrát odmítl, protesty ale akceptuje jako součást demokracie. Kritici demonstrací poukazují na to, že jejich účastníci nerespektují výsledek právoplatných voleb. Podle prezidenta Zemana demonstrace proti vládě Andreje Babiše nemají smysl. Žádná další, od roku 1989, nevedla ke změně vlády. Naopak slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která poprvé od svého zvolení navštívila minulý týden oficiálně Českou republiku, se nechal slyšet, že má pochopení pro Václavské náměstí plné klidných lidí, stejně jako měla pochopení pro ta na náměstí v Bratislavě. „Spojuje nás totiž klidný tón, to je velmi důležité,“ řekla slovenská prezidentka.

Podívejte se, jak to na Letné vypadalo (foto Jiří Rod)