Čeští softbalisté skončili na mistrovství světa osmí

HAVLÍČKŮV BROD, PRAHA – Čeští softbalisté skončili na mistrovství světa, které hostila Praha a Havlíčkův Brod, na osmém místě. Rozhodla o tom nedělní prohra s Austrálií 1:2. Hráčům se tak nepovedlo překonat maximum, tedy šesté místo z roku 2000.

Pro několik ze softbalistů to byla navíc poslední reprezentační akce, s národním softbalovým dresem se rozloučil trenér Tomáš Kusý, kapitán David Mertl, nejzkušenější hráč Patrik Kolkus a další. „Dotáhli jsme se na špičku, bohužel jsme nebyli úplně ready jí porážet. Ten trend, který jsme ale nastavili, je dobrý. Věřím, že se klukům na příštím MS povede nás překonat,“ hodnotil turnaj kapitán David Mertl.

První bod vybojovali Australané, když po sebeobětovacím odpalu Nicka Nortona doběhl na domácí metu jeho spoluhráč. Ve třetí směně čeští softbalisté srovnali. Václav Svoboda vyslal daleký odpal, který se odrazil od plotu zpět do hry a stačil doběhnout na třetí metu. Kapitán David Mertl pak odpalem do vnějšího pole Svobodu stáhl a domácí hráči si mohli připsat první bod.
Australané šli v dohrávce páté směny do vedení, když Joshua White odpálil homerun. Ihned poté došlo ke střídání nadhazovačů, Marka Josku nahradil Michal Holobrádek. Ten už další bod nepřipustil, Češi v poslední směně neuspěli a skončili osmí. „Hráli jsme dobře, mohli jsme vyhrát. Je potřeba říci, že Austrálie byla ve finále mistrovství světa v loňském roce, mohli jsme to proti ní urvat,“ prohlásil trenér Tomáš Kusý.

Český tým tak z deseti zápasů na mistrovství světa v Praze a Havlíčkově Brodě vyhrál tři. Celkem si připsal 21 bodů, obdržel 43 a odpálili tři homeruny. „Poměr není ideální. Na druhou stranu, když do toho započítáme poměr dobrých zápasů s kýmkoliv proti nepovedeným, tak je to výrazně lepší. Já jsem spokojený, základní cíl bylo dostat se do osmičky, což se zvládlo. Týmů, kterých chtělo být mezi osmičkou, bylo opravdu hodně letos. A měly na to,“ prohlásil Tomáš Kusý, trenér českého týmu, který za nejdůležitějšího hráče jmenoval Michala Holobrádka z Havlíčkova Brodu.

Český nadhazovač patřil k nejlepším na turnaji, celkem si připsal 43 strikeoutů. „Stál za největšími úspěchy našeho týmu. Každý má roli, kterou si plní. Někdo je lídr na lavičce, někdo zase v poli. Zvládli jsme to hlavně týmově,“ dodal trenér Kusý. Na pálce se nejvíce dařilo Václavu Svobodovi a Marku Malému, který si připsali devět úspěšných odpalů. „Nadhazovačsky jsme to zvládli, házeli jsme skvěle mimo jednoho zápasu. Obrana fungovala perfektně. Co nás trochu trápilo, tak byla pálka, na kterou jsme se připravovali. Navození formy do turnaje nebylo úplně optimální. Nějak jsme se s tím poprali a urvali to srdcem,“ hodnotil turnaj kapitán David Mertl.

Mertl a Kolkus položili boty na metu

Symbolicky se rozloučili s bohatou kariérou hvězdy českého týmu – David Mertl, Patrik Kolkus, Tomáš Petr, Václav Svoboda a Petr Vácha a také trenér Tomáš Kusý. Většina z nich si zula boty a položili je na domácí metu. „Rozlučka byla šíleně emotivní. Nespal jsem skoro celou noc, nevěděl jsem, jak to zvládnu. Míchalo se to ve mně celý den. Jsem rád, že jsme to zvládli, i když ne výsledkově,“ popisoval David Mertl, který bude dál hrát domácí extraligu a s reprezentací se rozloučil po 19 letech. To Tomáš Kusý vedl reprezentaci 9 let. „Byly to skvělé roky s kluky. Užil jsem si to.“

Patrik Kolkus debutoval v národním týmu v roce 1996 a připsal si nespočet homerunů. Byl u prvního titulu mistrovství světa, nebo u nejlepšího výsledku českých softbalistů na MS, které bylo 6. místo v roce 2000. „Jednou to přijít muselo, je čas, aby to převzali mladí. Asi si to ještě úplně neuvědomuji. Bojím se, že mi bude prázdno přes prázdniny, kdy se nebudu potkávat se spoluhráči,“ prohlásil Kolkus, který bude pokračovat dál v Ledenicích. „Na mistrovství světa jsme sahali po senzačním postupu přes Kanadu, chyběl kousek.“

ČEŠI na MS

  • Nový Zéland 0:9
  • Mexiko 3:2
  • Japonsko 3:4
  • Argentina 3:6
  • Filipíny 4:1
  • Botswana 2:4
  • Kuba 5:4
  • Kanada 0:4
  • Venezuela 0:7
  • Austrálie 1:2