Policisté s nejmodernější technikou hledali nelegální migranty

PRAHA – Obklíčili Prahu, a prosívali tisíce vozidel. V rukou policistů skončily desítky hříšníků.

Noční akce s názvem Zeus II. proběhla na Pražském okruhu a dalších místech Prahy. Policisté pražské cizinecké policie, dopravní policie a služby kriminální policie, a také příslušníci Celní správy ČR Praha, se zaměřili na komplexní kontrolu projíždějících vozidel.

Celkem bylo zkontrolováno 182 vozidel, 241 osob, automatizovaným pátracím systémem prošlo více než sedmnáct tisíc vozidel, aby se zjistilo, zda nejsou kradená. Odhaleno bylo celkem 67 různých deliktů.

Při kontrolách využívali policisté nejmodernější techniku, jako jsou radary, skenery, rentgeny, a také speciální HeartBeat detektory, které odhalí tlukot srdce uvnitř nákladového prostoru, bez nutnosti porušení celní plomby. Byli nasazeni i vycvičení psi na vyhledávání drog, tabáku a dalších podobných produktů.

„Byl odhalen jeden řidič, který měl vyslovený zákaz řízení motorových vozidel na území ČR, tři řidiči byli pod vlivem návykové látky, další tři řidiče oznámili policisté veterinární správě, z důvodu porušení podmínek přepravy zboží živočišného původu. S jednou osobou bylo zahájeno správní řízení k vyhoštění z ČR,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Policisté rovněž uložili pokuty za přestupky na úseku dopravy v celkové výši 25.300,- Kč. Devět osob mělo dluh vůči státní správě, a tak od nich celníci na místě vybrali více než 20.000,- Kč.