Hygienici zakazují koupat se v Kachličce a špatně dopadl i Domanínský

VYSOČINA – Krajští hygienici pravidelně kontrolují vodní plochy ke koupání na Vysočině. Podle nejaktuálnějších údajů vydali zákaz koupání v Kachličce na Havlíčkobrodsku, kde se vyskytují sinice a nevhodná je podle nich také voda v Domanínském na Žďársku, kde naměřili vysoký obsah sinic a zvýšené množství chlorofylu.

Na Havlíčkobrodsku nejsou ve sledovaných rybnících a nádržích ideální podmínky. Kachlička má zákaz koupání, v Břevnické nádrži u Chotěboře se také objevily sinice (stupeň 2: Voda vhodná ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi) a Ředkovec má stupeň 3, tedy zhoršenou jakost vody.

Voda vhodná ke koupání je v Malém Pařezitém na Jihlavsku (pozn. redakce: Velký Pařezitý je vypuštěný), čistá voda je v biotopu Malvíny v Třešti. Všechny tři sledované plochy na Pelhřimovsku jsou ideální ke koupání – Lom Horní Cerekev, nádrž Sedlice i Trnávka, a koupání bez zdravotních následků si můžete užít i na Dalešické přehradě nebo na veřejném koupališti v Rouchovanech na Třebíčsku.

Na Žďársku je čistá voda na koupališti v Novém Městě na Moravě, v biotopu v Šiklově mlýně, Sykovci a na Velkém Dářku. Nevhodnou vodu ke koupání má Domanínský, zvýšené množství sinic naměřili hygienici v rybníku Medlov a 2. stupeň (voda vhodná ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi) má Pilská nádrž.