U Pradědu se pasou krávy i koně. Pomáhají zachránit horské louky

JESENÍKY – Návrat pasoucích se zvířat do okolí Pradědu patří k možnosti, jak zachovat vzácné rostliny ve zdejší národní přírodní rezervaci. Některé druhy začaly mizet. Zvířata pomáhají zachovat druhovou diverzitu nejvyšších vrcholů Jeseníků.

Na horské louky se vrátila zvířata po sedmi desítkách let. Nyní se zde kromě skotu pasou huculové. Ti se sem dostali ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, Správou CHKO Jeseníky a farmářem Václavem Mertou z Vernířovic. obnovila po více než 70 letech pastvu skotu na úbočí Pradědu.

„Cílem pastvy je, stejně jako na dalších místech v NPR Praděd, obnovit druhově bohaté horské trávníky. Ty byly v minulosti stovky let paseny nebo koseny. Hospodaření zde ustalo až krátce po 2. světové válce,“ vysvětlují ochranáři.

K pastvě bylo zvoleno plemeno skotský náhorní skot, který velmi dobře snáší zdejší drsné podmínky. Od letošního roku bylo stádo doplněno ještě o stejně nenáročné huculské koně.

Pastva skotu na Pradědu byla v průběhu minulého století vcelku intenzívní, například během války se v okolí Pradědu páslo až čtyři sta kusů krav. Stáje pro dobytek byly tehdy na místě dnešní Kurzovní chaty. Pastva zde skončila v roce 1943. Ještě několik let po válce se na Pradědu sklízelo seno, potom na dlouhá desetiletí ustalo hospodaření úplně.