Milovníci zmrzliny, pozor! Tahle zpráva vás nepotěší

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ – Léto a zmrzlina k sobě prostě patří. Zajdete si rádi na točenou? Možná vás bude zajímat, jak dopadla kontrola stánků. Výsledky jsou šokující! Jak vysoké padaly pokuty?

Nastalo období pravidelných kontrol provozoven, které se zabývají prodejem a výrobou zmrzliny. Hledí se jak na dodržování základních hygienických pravidel, tak i na kvalitu osvěžující pochutiny. Zmrzlina totiž patří do skupiny rizikových potravin. Je třeba dbát na čistotu stroje určeného k výrobě, tak i na to, aby prodavač nebral stejnou rukou kornouty a peníze. „Provozovatelé musí zajistit pravidelnou údržbu zmrzlinových strojů, sanitaci provozu, výměnu pracovního oděvu a dbát na dodržování zásad osobní hygieny svého personálu,“ uvádí tisková mluvčí Veronika Krejčí.

Dosud bylo v kraji provedeno 37 kontrol stánků, kaváren nebo restaurací, kde se zmrzlina připravuje i prodává. Výsledky jsou zatím známy z pětadvaceti vzorků. 18 z nich se ukázalo jako nevyhovující kvůli zvýšenému výskytu bakterií, 2 vzorky dokonce neobstály v ukazateli na stafylokok. Bylo uloženo 11 pokut převyšující částku 20 tisíc korun. Někteří provozovatelé provedli nápravu dobrovolně sami. Co zapříčinilo špatné výsledky? Na vině je nevyhovující technický stav provozu, technologie výroby nebo také neoznámení činnosti.