Vysočinu zasáhnou tropy. Jak horké počasí přežít bez újmy?

VYSOČINA – Se závěrem července se na Vysočinu vrací tropické počasí. Dnes, v úterý 23. července, mají teploty vystoupat k 30 °C, a minimálně do konce pracovního týdne budou teploměry ukazovat 31 nebo 32 °C. Horko přináší řadu rizik, které bychom neměli podceňovat. Pokud se chcete vyhnout spáleninám, úžehu a úpalu, stačí myslet na několik základních věcí. Na dovolenou vždy přibalte lékárničku, poradíme vám, co do ní.

Pitný režim a ochrana kůže jsou základ

Denní potřeba tekutin u batolat je asi 1-1,5 litru, u předškolních dětí 1,5-2 litry, u školáků a dospělých pak 2-3 litrů (počítá se i tekutina obsažená ve stravě). Vhodná je čistá neperlivá voda, případně neslazené minerálky, ředěné džusy. „Nedostatečný příjem tekutin se projeví únavou, bolestmi hlavy nebo sníženou frekvencí močení – norma zhruba 5-8x za den,“ vysvětluje lékařka z dětského oddělení novoměstské nemocnice Nikola Zatřepálková.
Při pobytu na slunci je třeba dodržovat několik základních opatření. Kůže, zvláště pak ta jemná dětská je náchylná ke spálení, proto používáme krémy s vysokým ochranným faktorem (minimálně SPF 30, ideálně SPF 50+), které aplikujeme alespoň 20 minut před pobytem na slunci. Ochranná vrstva krému na opalování by se měla obnovit také po každém koupání.

Nezapomínat na pokrývku hlavy

Menší děti by měly mít také lehký oděv kryjící krk a záda a vždy pokrývku hlavy. Kojence do 6 měsíců věku nevystavujeme přímému slunci vůbec. Mezi 11.00 a 15.00 hodinou se zdržujeme ve stínu.
Při dlouhém pobytu na přímém slunci bez pokrývky hlavy může dojít k úžehu. „ Projeví se únavou, bolestmi hlavy, zvracením, horečkou, v závažnějších případech až křečemi a poruchou vědomí. V takovém případě musíme postiženého umístit do chladné stinné místnosti, obtíže zmírní podávání chladné tekutiny,“ upozorňuje dále Zatřepálková s tím, že naopak úpal způsobí pobyt v horkém, nevětraném prostředí.

Na dovolené nesmí chybět ani lékárnička

Abychom byli na tyto situace připraveni, je zapotřebí mít s sebou na dovolenou dostatečně vybavenou lékárničku. V té by neměly chybět léky na tlumení bolesti a teploty (s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu), léky na zažívací obtíže (probiotika, Smecta), dezinfekci a náplasti na drobná poranění, Panthenol na spálení od slunce, Fenistil gel na hmyzí štípnutí, zklidňující kapky do očí, teploměr a samozřejmě dlouhodobě užívané léky.