Pelhřimovští kriminalisté dopadli dealera

PELHŘIMOV, JIHLAVA – Podvodníka a drogového dealera dopadli v polovině minulého týdne kriminalisté z Pelhřimova. Čtyřicetiletý muž prodával pervitin a dopustil se i podvodu, když si nechal sto tisíc korun. Několikrát trestaný recidivista už sedí ve vazební věznici. Hrozí mu až pětileté vězení.

„Muž byl obviněn z toho, že v době od konce roku 2017 do března letošního roku jiným osobám v různých městech na Pelhřimovsku a Jihlavsku opakovaně prodal nebo v některých případech poskytl zdarma pervitin,“ informovala policejní mluvčí Stanislava Miláčková s tím, že další obvinění padlo pro trestný čin podvodu.

Muž totiž přislíbil jiné osobě, že mu obstará balení léků pro výrobu drog za sto tisíc korun. Obchod dojednal a této osobě doručil balíček, za který domluvenou částku vyinkasoval. Místo slíbené zásilky obsahující léky se ale v balíčku nacházela jen zabalená rýže. Dalšího podvodu se muž dopustil tím, že si sjednal u nebankovní společnosti spotřebitelský úvěr kolem pětadvaceti tisíc korun, přičemž neuvedl veškeré skutečnosti důležité pro sjednání úvěru, smluvní podmínky nedodržel a svůj závazek řádně nesplácel.

A to není všechno, obviněný byl také z násilné trestné činnosti. „Nejméně v osmi případech vydíral jiné osoby, a to tak, že jim půjčil určitou finanční částku, kterou následně požadoval zpět navýšenou až o několik tisíc korun. Například za půjčenou stokorunu požadoval splatit částku přes šest tisíc korun. Tyto osoby pak zastrašoval buď osobně nebo prostřednictvím telefonních hovorů a sms zpráv a vyhrožoval jim, že ublíží jim a jejich blízkým. V jednom případě požadoval po jiné osobě uhrazení neexistujícího dluhu. Tato osoba mu peníze z obavy o své zdraví vyplatila,“ vysvětlila Miláčková.

Policisté zahájili trestní stíhání. „Muž z Pelhřimovska byl obviněn ze čtyř trestných činů, a to nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, podvodu, vydírání a nebezpečného vyhrožování“, uvedl Luboš Jakoubek, zástupce vedoucího územního odboru Pelhřimov, s tím, že kriminalisté podali státnímu zastupitelství podnět na vzetí obviněného muže do vazby a protože soud návrh akceptoval a na muže uvalil vazbu, policisté ho eskortovali do věznice.

„Za trestnou činnost, ze které je muž obviněn, lze uložit trest odnětí svobody až na pět let,“ dodal na závěr Luboš Jakoubek.