Smutná zpráva, mezinárodní policejní hlídky v Plzeňském kraji končí

PLZEŇSKÝ KRAJ – Zhruba před měsícem jsme vás informovali o společném projektu české a zahraniční policie, který měl zvýšit pocit bezpečí občanů, kteří žijí především v okolí průmyslových zón (přečíst článek si můžete zde).

Bohužel, tyto mezinárodní policejní hlídky v Plzeňském kraji končí, i když se spolupráce s rumunskými, bulharskými, polskými a slovenskými kolegy osvědčila a čeští policisté si ji pochvalují. Pomoc přišla vhod zejména v komunikaci s problémovými zahraničními dělníky v průmyslových zónách. V tříčlenném týmu jste mohli potkávat ozbrojeného českého policistu a jeho dva zahraniční kolegy.

Mezinárodní hlídky chodily do míst, jako jsou ubytovny, průmyslové zóny, obchodní centra nebo třeba nádraží. „Nejčastější problémy řešíme na ubytovnách a v jejich okolí. Jedná se nejčastěji o přestupky proti občanskému soužití, přečiny jako je výtržnictví, ublížení na zdraví.“ informovala policejní mluvčí Markéta Fialová.

Na konci července zahraniční hlídky odjedou, i když s jejich pokračováním souhlasí jak občané, tak samotní policisté. Jediné místo, kde zatím zůstávají, je Mladá Boleslav. Ministr vnitra Jiří Hamáček zdůraznil, že je pyšný na tento projekt, který přišel z jeho iniciativy a že se osvědčil. Zároveň vysvětlil důvod odchodu zahraničních policistů: „Od počátku byla dohoda, že smíšené hlídky v Plzeňském kraji budou působit tři měsíce, ale je evidentní, že se nám takováto spolupráce osvědčila a určitě budeme vyjednávat s našimi zahraničními partnery, abychom opět společné hlídky do Česka vrátili.“

Na otázku, kdy se spolupráce obnoví, Jiří Hamáček odpověděl: „Spolupráce bohužel závisí na kapacitě našich partnerů. My jsme je požádali o maximální vstřícnost a aby nám sem poslali takový počet policistů, na kolik jim jejich kapacity dovolí. Vše je však na dobrovolném rozhodnutí jednotlivých zemí, nicméně vyjednávání se velmi intenzivně vedou. Děláme vše proto, aby tento projekt mohl pokračovat i do budoucna.“