Zámek Čechy pod Kosířem: Usedněte do lavice Obecné školy legendárního učitele Igora Hnízda

Chtěli byste se na chvíli stát žáky obecné školy ve třídě učitele Igora Hnízda? Máte jedinečnou příležitost v muzeu Jana a Zdeňka Svěrákových na Zámku Čechy pod Kosířem. Na této unikátní výstavě si můžete prohlédnout i další dekorace z jejich filmů, například model letadla z Tmavomodrého světa.

Chcete-li navštívit Čechy pod Kosířem, musíte se vydat na střední Moravu. Místní dominantou je zámek a nádherný park s oranžérií. Na zámku je pro vás připravena klasická expozice s prohlídkou interiérů připomínající dobu, kdy panství vlastnil František Josef II. Silva Tarouca.

Přítelem hraběcí rodiny byl slavný malíř Josef Mánes, který tu hledal klid a inspiraci pro svoji tvorbu. Vytvořil zde řadu děl, některá přímo na zakázku od Silva Tarouců, například portréty rodových předků. Jeho obrazy můžete obdivovat v expozici Kresby Josefa Mánesa.

Pro fandy cyklistiky přichystal zámek expozici sbírky historických kol od 19. do počátku 20. století. Uvidíte unikátní první bicykly, netradiční draisinu či velociped poháněný klikami s pedály na předním kole.

Komentovaná prohlídka na vás čeká i v zámeckém parku s romantickými stavbami, jako je například rozhledna Červená věž, Mánesův pavilon nebo oranžerie. Je zde vysázena i řada vzácných dřevin z celého světa. Plánujete-li svatbu, můžete si pro obřad zvolit právě zámecký park nebo krásnou oranžerii.

Expozice Svěrákových

V rámci samostatné prohlídky můžete navštívit muzeum filmů Zdeňka a Jana Svěrákových. Uvidíte zde kostýmy, kulisy, scénáře nebo i psací stroj Zdeňka Svěráka, na kterém napsal většinu ze svých slavných her. Shlédnout můžete figurínu učitele Hnízda s napruženou rákoskou, okénko z filmu Vratné láhve, maketu letadla z Tmavomodrého světa, plakáty, fotografie z natáčení i promítání ukázek z jejich společných děl.

Turistické informace

Malá obec Čechy pod Kosířem leží na okraji přírodního parku Velký Kosíř, přibližně 10 km severozápadně od Prostějova. Dominantou je zámek s rozsáhlým parkem, který byl téměř dvě stě let majetkem šlechtického rodu Silva-Tarouca. Dnes je zámek i park kulturní památkou.

Místo

Olomoucký kraj, okres Prostějov, Čechy pod Kosířem, přibližně 10 km severozápadně od Prostějova

GPS parkoviště: 49.5484397N, 17.0333917E

Kontakt

Zámek Čechy pod Kosířem
Mánesova 1, 798 58 Čechy pod Kosířem
tel.: +420 773 784 110
e-mail: rezervacecpk@seznam.cz
www.zamekcechy.cz

Otevírací doba a vstupné

duben, říjen: 9 – 16 (víkendy a svátky)
květen – září: 9 – 17 (úterý – neděle, svátky)

Bližší informace o vstupném na jednotlivé expozice na www.zamekcechy.cz.

Tip na občerstvení a ubytování

Pension Mánes
náměstí Svobody 295
798 58 Čechy pod Kosířem
tel.: +420 582 373 752, +420 724 547 669
e-mail: pensionmanes@volny.cz
www.pensionmanes.cz