Do školních lavic zasedlo na Vysočině 63 tisíc školáků

VYSOČINA, JIHLAVA, TŘEBÍČ – Do školy se v pondělí 2. září po dvouměsíční pauze vydalo 63 tisíc školáků z Vysočiny. Do prvních tříd základní školy se zapsalo 4 991 dětí, tedy zhruba o stovku méně, než tomu bylo loni. Do prvních ročníků středních škol nastoupilo 7,5 tisíce studentů – podobně jako v loňském roce.

Tradiční přivítání prvňáčků v Jihlavě letos proběhlo lehce netradičně. Namísto návštěvy třídy s žáky rozdělenými do lavic přišla primátorka města Karolína Koubová na chodbu základní školy Havlíčkova, kde na ni čekali zdejší žáci. Prvňáci letos dostali od zástupců vedení města Jihlavy školní batoh s pexesem, pastelkami, plastelínou a plyšovým ježkem. Napříč celým krajem si pak z prvního školního dne odnesli krajský bezpečný kufřík a stavebnici ROTO.

První školní den v Třebíči

Poprvé se vydalo v Třebíči do školy 349 prvňáčků. K zápisu jich v dubnu přišlo 448, téměř stovce budoucích školáků ale rodiče vyřídili odklad školní docházky. Přesná čísla podle výkazů z jednotlivých škol bude odbor školství a kultury na Městském úřadu v Třebíči znát k 30. září.
V základní škole Týnská přivítal nové žáčky starosta města Pavel Pacal: „Přeji vám i vašim rodičům, abyste ze školy měli radost. Aby vám škola dala nejenom vědomosti, ale také spoustu radosti a nových přátel. A vzhledem k tomu, že dnes od rána hodně prší, vám přeji, aby vám dnes napršelo hodně štěstí.“