Vlak se rozjel během vystupování cestujících. Na nástupišti zůstala sama malá holčička

ZLÍN – Velmi nebezpečná a pro všechny zúčastněné nepříjemná událost se odehrála včera dopoledne při rozjezdu osobního motorového vlaku ze zastávky Zlín – Prštné. Ve druhém voze soupravy cestovala maminka s holčičkou ve věku necelých tří let a jejím mladším sourozencem v kočárku. Jen díky duchapřítomnému jednání starší ženy na nástupišti a s pomocí strážníků se nikomu nic nestalo.

Matka dětí se snažila po zastavení otevřít dveře vlaku, to se jí však podařilo až po delší době. „Poté pomohla vysednout na nástupiště tříletému děvčátku a otočila se, aby mohla vyjet i s kočárkem. Dveře soupravy se ovšem právě v tuto chvíli zavřely a vlak se rozjel,“ popsal mluvčí MP Zlín Pavel Janík.

Vyděšená dívenka, která zůstala na nástupišti sama, se rozběhla a ještě několik metrů utíkala za jedoucí soupravou, která s její maminkou ujížděla. „V tomtéž okamžiku fantasticky zareagovala starší žena, která čekala na svůj spoj na blízké zastávce MHD. Když spatřila, co se stalo, ani na okamžik nezaváhala, rozběhla se k nebohému děvčátku a to ihned vzala do náruče, aby je ochránila,“ popsal Janík.

Vyděšená matka dávala ihned po zastavení signál k zastavení, který ovšem slouží vlaku jako pouhé upozornění pro zatavení na znamení. Poté kontaktovala průvodčí, která po příjezdu soupravy do stanice Zlín – střed vytočila tísňovou linku 156. Od události uplynulo v té době již dlouhých sedm minut.

Operační centrum městské policie ihned vyslalo na zastávku v Prštném hlídku, která se shodou okolností nacházela velmi blízko. Díky tomu přijela na místo během několika desítek vteřin. „Zde strážník zjistil, že holčička je v pořádku a nachází se v péči několika žen, které se jí mezitím ujaly. Vystrašené a plakající děvčátko dostalo od hlídky MP Zlín plyšového medvídka a následně ji v doprovodu jedné z přítomných žen strážníci převezli za maminkou do stanice Zlín – střed,“ řekl Janík.

Další šetření události, při kterém bude nutno odpovědět na otázku, jak se mohl vlak rozjet, když cestující stále vysedali, si převzali policisté z obvodního oddělení Policie ČR ve Zlíně. „Nezbývá než poděkovat za okamžitou reakci ženám, které se nacházely ve správný okamžik na správném místě a přispěchaly vyděšenému děvčátku na pomoc,“ dodal Pavel Janík.