Vykutálený ptáček vymámil z ženy spoustu peněz. Nezkusil to i vás?

PRAHA – Seznámili se na internetu. Po nějakém čase požádal ženu o peníze, aby za ní mohl přijet, a ta mu je poslala. Pak potřeboval další.

Internetová seznamka je řešením pro mnoho lidí, kteří si nemohou najít vhodného partnera. Skýtá ovšem i nebezpečí pro určitou anonymitu prostředí. Tím nebezpečím jsou nejrůznější podvodníci, lháři a zloději. Jeden z mnoha případů se stal ženě z Prahy. Ta se na jaře letošního roku seznámila s milým mužem, který se údajně jmenuje James Greg a bydlí v Americe. Prý pracuje jako pilot. Po mnoha týdnech korespondence, a také videohovorů, požádal James ženu o tisíc dolarů, aby za ní mohl do Prahy přiletět. Nebylo jí vůbec podezřelé, proč pilot žádá o peníze, byla zamilovaná a tak obnos na uvedený účet odeslala.

Těšila se na svého milého, ale nepřiletěl, a to na letišti čekala další tři hodiny. Tím ovšem příběh nekončí. „Zazvonil jí totiž telefon, a na druhém konci se ozval ukrajinský policista, který tvrdil, že Jamese zadrželi kvůli nesrovnalostem s cestovními doklady, a aby ho propustili, žádají zaslání kauce ve výši přes dva a půl tisíce dolarů. I tuto částku žena okamžitě uhradila v naději, že pilota brzy uvidí,“ přiblížil příběh policejní mluvčí Jan Daněk. Ovšem happyend se nekonal, žena nespatřila ani Jamese, a nesetkala se ani se svými penězi.

Případem se nyní zabývají policisté z Horních Počernic, pro podezření ze spáchání trestného činu podvod. Muž, pravděpodobně cizinec, připravil ženu o více než osmdesát tisíc korun. Mluví anglicky a může pocházet pravděpodobně z Ukrajiny či Rumunska. Poškozená žena tvrdí, že muž na fotografiích je ten, se kterým komunikovala prostřednictvím videohovorů. Policie žádá veřejnost o spolupráci. Pokud muže poznáváte, případně se někdo další stal jeho obětí, nechť kontaktuje linku 158. Zároveň by měl tento případ sloužit jako odstrašující příklad pro všechny důvěřivce, kteří by snad chtěli posílat peníze neznámým lidem.