Revmatici z Vysočiny ušli 90 kilometrů

TELČ, VYSOČINA – Světový den artritidy, který připadá na 12. října, oslavili revmatici z Vysočiny pohybem. Z celé Vysočiny se sjeli do Telče, aby se tady v sobotu zúčastnili akce Pojďme projít Vysočinou. Udělali si tříkilometrovou procházku zámeckým parkem a centrem města. Sešlo se jich na třicet, nejen pacientů, ale také jejich přátel a známých. Společně ušli 90 kilometrů a nakonec svou ruku otiskli na památeční arch.

„Těší mě, že jsme za klub Jihlava, který sdružuje nemocné z celé Vysočiny, uspořádali první ročník akce a že se nás sešlo nad naše očekávání. Věřím, že jsme položili základ hezké tradici a příští rok se nás určitě sejde ještě více,“ pochvalovala si Jana Křížková z klubu Jihlava a připomněla, že klub se těší na další pacienty, kteří nechtějí s nemocí zůstat sami a rádi by si popovídali, předali zkušenosti nebo se třeba jen zúčastnili nějaké společné pohybové aktivity.

Otisk revmatické ruky

Výsledkem sobotní procházky je arch s otisky ruky každého z účastníků. Ti v Panském dvoře v Telči, kde byl start a cíl pochodu, za pomoci zdravotně nezávadné barvy obtiskli svou dlaň na památeční arch, podepsali se a připsali počet ujitých kilometrů: „Ruka je totiž jakýmsi symbolem nemoci. Nejčastěji v začátku zasahuje artritida malé klouby na prstech rukou, které jsou nejvíc poznamenané nemocí,“ vysvětluje Jana Křížková z klubu Jihlava a dodává. „Velký úspěch u našich přátel a známých měla rukavice, která simuluje revmatickou ruku. Lidé si vyzkoušeli, jak těžké je s nemocnou a špatně pohyblivou rukou otáčet stránky v knize nebo uchopit hrnek s kávou. Navíc měli tu výhodu, že je ruka, na rozdíl od nás nemocný, nebolela,“ doplnila Jana Křížková.

Celorepublikově Revma liga Česká republika vyhlásila pochod z Aše až do Jablunkova. „Letos se nám podařilo zapojit 449 lidí, kteří pravidelně vyráží na kratší či delší procházky. Už teď je jasné, že republiku jsme přešli tam i zpět. Momentálně máme společně v nohou 1270 kilometrů,“ vysvětluje předsedkyně pacientské organizace Revma Liga a organizátorka pochodu Edita Müllerová. Více o celorepublikovém pochodu zde.

Jak se projevuje revmatoidní artritida

S revmatoidní artritidou se u nás potýká přibližně 69 000 nemocných. Revmatickými nemocemi netrpí jen dospělí. Postiženy mohou být také děti, a to i ty nejmenší. Juvenilní revmatoidní artritidou (JIA) trpí přibližně 30–150 na 100 000 dětí ve věku do 16 let. Jde o velmi agresivní onemocnění, u kterého dochází k poškození kloubů. Zároveň může mít tato nemoc vážný dopad na růst a vývoj kostí. Existuje několik podtypů této choroby, které jsou rozdělené jednak podle počtu postižených kloubů, jednak podle přítomnosti dalších přidružených projevů (např. horečky).
Možností, které se při léčbě juvenilní revmatoidní artritidy (JIA) nabízejí, je celá řada. Podobně jako u dospělých jsou ale přítomny i nežádoucí účinky těchto léků, zejména kortikoidů. Proto je třeba jejich podávání pečlivě sledovat a dbát bezpečnosti. Velkou šancí, kterou může dnešní medicína postiženým dětem nabídnout, je biologická léčba. Ta může u dětí podobně jako u dospělých potlačit zánětlivou aktivitu spuštěnou imunitním systémem proti vlastní tkáni.

Výzva Revma v pohybu

Od loňského října se revmatici zapojují do výzvy Revma v pohybu. Sami si určí, kolik by daný měsíc chtěli ujít a s pomocí krokoměrů nebo aplikací na mobilních telefonech sledují, zda cíle dosáhli a jakou vzdálenost reálně urazili. Výsledky průběžně zaznamenají do vlastního profilu na stránkách Revma Liga ČR. Podle fyzioterapeutky Mgr. Maji Špiritović, Ph.D. z pražského Revmatologického ústavu je pohyb pro revmatiky naprosto zásadní. „Pro dobrou kontrolu nad nemocí musí být v souladu duše i tělo a k tomu je pohyb vhodným prostředkem.“