Kdo získá plaketu Berouna letos? Město zve veřejnost na slavnostní večer.

BEROUN – Každoroční ocenění osobností spjatých s městem se blíží. Kdo si speciální plaketu odnese v letošním roce, to se dozvíte na slavnostním večeru věnovaném oslavám vzniku Československa.

Sedmý ročník udílení Cen města Beroun se nezadržitelně blíží. Slavnostní večer se koná 17. října od 19:00 hodin v Kulturním domě Plzeňka. Vstup na slavnostní večer je zdarma. Zahájení večera se ujme starostka města Soňa Chalupová a slavnostní projev přednese také místopředseda Senátu PČR Jiří Oberfalzer. Hudbou bude zpříjemňovat večer Adéla Řehořová ze ZUŠ Václava Talicha a Komorní kvartet Českého rozhlasu.

K získání Ceny města Beroun, vede dlouhá cesta. Nejprve je potřeba zaslat nominaci, kterými se pak zabývá letopisecká komise. Výběr laureátů pak schvaluje rada a konečné slovo mají zastupitelé V pohledu ho historie, si připomeňme osobnosti, kteří již cenu města obdrželi:

Rok 2013, tehdy se prvními držiteli stali Vladimír Izbický, který městu vrátil hrnčířskou slávu, a pěvecký sbor Slavoš, který dodnes reprezentuje město i za hranicemi. V roce 2014 byl poctěn malíř, grafik, fotograf a ilustrátor Karel Souček a dlouholetá ředitelka berounského Muzea českého krasu Jana Čapková. Za rok 2015 zastupitelstvo přiřklo ocenění Janě Civínové za dlouhodobé cílevědomé a aktivní šíření myšlenky solidarity a pomoci potřebným ve městě a Jiřímu Kahounovi za celoživotní dílo v oblasti literárního a výtvarného umění, kterým významně obohatil kulturní a společenský život ve městě a kterým přispívá ke kultivaci společnosti, zejména dětí a mládeže.

Cenu města Berouna převzala v roce 2016 cvičitelka Božena Kebrlová a fotograf Zdeněk Zůna. Laureáty cen v roce 2017 se stali Marie Holečková, která ve svých knihách propaguje město Beroun a vědecký pracovník Karel Žák. V loňském roce si cenu odnesl František Hampl za dlouholeté působení na celé generace studentů berounského gymnázia a Peter Kuhar, za šíření dobrého jména města Berouna, v zahraničí a za vytváření vztahů vzájemnosti mezi slovinskou a českou kulturou.