Nemocnice v Berouně oslavila již 90 let své existence

BEROUN – V Rehabilitační nemocnici v Berouně došlo k dvojité oslavě, zakončení Sochařského sympozia i slavnosti k 90. výročí založení nemocnice.

V neděli 13. října se stal vyvrcholením práce jedenácti sochařů, kteří od 24. července pracovali na sochách, které můžete vidět v parku Rehabilitační nemocnice. Oslava 90 let nemocnice Beroun se tak stala slavnostním zakončení sochařského sympozia. Všechny sochy se povedly, a tak bylo velmi těžké vybrat z nich ty vítězné. Porota musela přistoupit k několika zdvojeným a ztrojeným místům.

První místo v kategorii volba veřejnosti s bezkonkurenčním počtem 202 hlasů, z celkového počtu 400 hlasů, vyhrála Martina Niubó Klouzová a její socha Pandořina skříňka. Druhé místo obsadila Jaromíra Němcová se sochou Čas běží a na třetím místě se umístil Miroslav Mlynář s Minotaurem. Vítězka volby veřejnosti Martina Niubó Klouzová ve své děkovné řeči zmínila i důvod svého vítězství. „Za vysokým počtem mých hlasů může jednoznačně dětské publikum. Je to fajn, že se mladá generace účastní a má zájem o umění. Těší mě takové akce, které tyto mladé k podpoře umění vedou. Myslím si, že bychom je měli ve vlastním zájmu touto cestou vést“ poděkovala sochařka.

Hodnocení odborné poroty: Na čtvrtém děleném místě se umístili sochaři Jan Novotný a Martina Niubó Klouzová, na rovněž děleném třetím místě pak sochaři David Kraček, který byl hostem sympozia, Kamila Housová Mizerová a Karolína Kračková Neprašová. Druhé místo bylo rozděleno mezi dva umělce Miroslava Mlynáře a Jaromíru Němcovou. Svou sochou „Na hlavu padlý (totem nové doby)“ porotu zaujal, a první místo obsadil, Pavel Míka.  Ostatní účastníci sympozia byli oceněni Čestným uznáním.

Pro rodiny s dětmi zde bylo připraveno mnoho aktivit od malování na obličej, divokého elektrického býka, obrovský skákací hrad až po soutěžní stezku zakončenou lákavými odměnami. Malé i velké diváky uchvátilo loutkové představení Divadélka Vysmáto. Jednoznačným vrcholem celého odpoledne bylo vystoupení kapely SLZA, která roztančila publikum a jejíž alespoň jednu skladbu znali všichni hosté.