Liberecký kraj zdražil jízdné ve veřejné dopravě. Z Liberce do Bedřichova ale bude jízda levnější

Za jízdu veřejnou dopravou v Libereckém kraji zaplatí ode dneška cestující více, v některých případech až o 30 procent. Naopak jízda z Liberce do Bedřichova, nástupního místa Jizerské magistrály, je nyní levnější.

IDOL zvýšil tarifní ceny většinou o 5 až 10 korun na jednu jízdu, což je v průměru zdražení o 20 až 25 procent, někde i o 30 procent. K navýšení cen jízdného v Libereckém kraji došlo naposledy v roce 2013, tedy před šesti lety. Nový tarif IDOL najdete ZDE.

Kraj vysvětluje změnu růstem nákladů a snahou o udržení současného rozsahu dopravy. „V příštím roce stoupnou náklady na dopravu oproti letošku o přibližně 60 milionů korun. Růst nákladů vyplývá z nových dopravních smluv, především v železniční dopravě, do kterých se teprve nyní plně promítl podstatný nárůst mezd a ostatních nákladů z posledních let,“ uvedl hejtman Martin Půta. Navrhovaná změna pokryje přibližně polovinu zvýšených nákladů na dopravu, zbytek doplatí kraj.

Naopak jízda do horní části Bedřichova, celoročně vyhledávaného cíle návštěvníků, je ode dneška levnější. Trasa je obsluhována linkou číslo 18 městské hromadné dopravy Liberec. Změna tarifní zóny a s ním snížení jízdného se dotkne také sezónního SKIBUSU Liberec–Bedřichov. „Do Bedřichova sice jezdí liberecká MHD, ale v posledním krátkém úseku zde již neplatí tarif jízdného MHD,“ popsal dosavadní stav hejtman Martin Půta a dodal: „To často mate cestující při nákupu jízdenky, nebo dokonce odrazuje návštěvníky od využívání autobusů směřujících do bedřichovského lyžařského střediska.“

Právě masivní používání osobních aut na úkor veřejné dopravy bylo v loňském roce příčinou častých dopravních kolapsů na přetěžovaných horských cestách. „Zvýšením atraktivity autobusového spojení sjednocením jízdného na úroveň ceny městské hromadné dopravy, můžeme očekávat i úbytek osobních aut, která turistické lokalitě rozhodně neprospívají,“ vysvětlil hejtman.

Posunutím hranice zóny se tři autobusové zastávky přesunou ze zóny Bedřichov do zóny Liberec. Toto opatření změní jízdné nejen na lince číslo 18, ale také v sezónním SKIBUSU linky 145 Liberec–Bedřichov, která jezdí zpravidla od vánočních svátků do konce zimní sezóny. Pro cestu do oblíbeného střediska Jizerských hor tak bude stačit dvacetikorunová jízdenka namísto stávajících 25 Kč.

Úpravou jízdného se však také zvýší propad tržeb, který bude dorovnán statutárním městem Liberec a Libereckým krajem.

Foto: Liberecký kraj