Pozor na 27. listopad! Možná se bez televize obejdete, jinak je nejvyšší čas situaci řešit  

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Od pátku 1. listopadu 2019 upozorňuje Česká televize své diváky ve středních Čechách na konec digitálního vysílání ve standardu DVB-T. Pokud přijímáte signál přes anténu z vysílače Žižkov nebo Cukrák, vidíte v pravém horním rohu obrazovky piktogram v podobě vysílače s vykřičníkem. Varuje, že v noci z 27. na 28. listopad dojde k vypnutí signálu.. Pokud využíváte vysílač Votice-Mezivrata, změna nastane 07. 01. 2020.

Komu hrozí televizní tma?

Pro příjem DVB-T2 musí mít lidé vedle upravené antény i televizor s příslušným tunerem nebo set top box. Kromě diváků, kteří přijímají signál veřejnoprávního multiplexu 1 z obou hlavních pražských vysílačů to platí i pro domácnosti, jež mají antény namířené na středočeské dokrývače Příbram a Příbram – Březové hory, Beroun, Chocerady, Jince, Kamýk nad Vltavou, Komárov a Zbiroh.

Situace, že televize  nepůjde po 27. listopadu naladit, hrozí mnoha domácnostem ve středních Čechách. Například v bytových nebo panelových domech, kde se k příjmu televizního signálu používá společná televizní anténa, která dosud neprošla nezbytnou úpravou pro nový standard DVB-T2.

Poslední týdny!

Na nákup set to boxů, televizí nebo úpravu společných televizních antén v Praze a části středních Čech zbývá posledních několik týdnů. Servisní technici varují před prodlením. Úprava společné antény by měla vyjít zhruba na částku okolo 14 až 18 tisíc korun, včetně výměny bílé venkovní kabeláže za černou.

Změna se netýká

Nutnost pořízení set top boxu nebo vhodného televizoru se týká všech příjemců signálu z televizních vysílačů, i lidí využívajících vlastní antény. Netýká se ale uživatelů satelitní, kabelové nebo internetové televize.

Pokud máte nějaké dotazy, České Radiokomunikace spustily zákaznickou linku určenou výhradně pro televizní diváky a přechod na DVB-T2. Linka na telefonním čísle 800 929 929 bude dostupná každý pracovní den od 8:00 – do 20:00.