VIDEO: Výbuch a křik zraněných na zámku Hluboká? Povíme vám, proč

ČESKOBUDĚJOVICKO – Výbuch, křik a desítky zraněných osob. Tak to dnes vypadalo na Zámku Hluboká nad Vltavou. Zasahovaly zde všechny složky integrovaného záchranného systému. Nešlo však o reálný výbuch, ale o ojedinělé cvičení. Cvičení se zúčastnilo přibližně devadesát zasahujících profesionálů, stovka figurantů, tři desítky zásahových vozidel všech složek.

Zámek Hluboká nad Vltavou je dominantou Jihočeského kraje, patří k nejnavštěvovanějším objektům, a právě proto bylo téměř výzvou zaměřit se na jeho bezpečnost a ochranu. Úkolem cvičících složek bylo vyřešit nález nástražného výbušného systému na nádvoří zámku i s velmi gradující situací, kdy v průběhu evakuace návštěvníků, kterých jsou v sezóně až dva tisíce, dojde k výbuchu nastraženého předmětu a ke zranění zasahujících policistů i dvou desítek návštěvníků, kteří ještě nestačili zámek opustit.

Záchranné složky tak musely řešit nejen záchranu velkého počtu zraněných osob, hašení a následky výbuchu, likvidaci dalšího nástražného systému, který se objevil při pyrotechnické prohlídce, ale také eliminaci pachatele. Ten totiž chtěl sledovat své dílo a také jej dokončit, byl však podezřelý, policisté se na něj zaměřili, a tak si vzal rukojmí,“ popsala situaci na místě mluvčí hasičů Vendula Matějů. Záchranáři pečovali o desítky zraněných i popálených „turistů“.

Zámkem Hluboká otřásl výbuch. Naštěstí šlo jen o cvičení (zdroj YouTube HZS Jihočeského kraje)

„Všechny základní složky integrovaného záchranného systému měly dnes možnost cvičit specifickou mimořádnou událost v unikátních prostorách. Taktické cvičení ukázalo, že jsme připraveni v dokonalé souhře, a poděkování patří nejen cvičícím, figurantům, organizátorům, ale i Národnímu památkovému ústavu a vedení Státního zámku Hluboká nad Vltavou,“ zhodnotil ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje plk. Lubomír Bureš.

Brigádní generál Luděk Procházka, ředitel jihočeské policie poděkoval svým lidem za výborně odvedenou práci a pochválil souhru všech zasahujících. Také řekl: „Náš krásný kraj je plný mimořádně zajímavých a velmi známých památek, musíme být připraveni a umět v nich při mimořádných situacích zasáhnout. K této dovednosti velmi přispěje dnešní prověřovací a součinnostní cvičení!“

Pozitivně cvičení hodnotil i ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje MUDr. Marek Slabý: „Bylo pro nás dobré si vyzkoušet řešení mimořádné události na takto turisticky exponovaném místě, kterým denně projdou tisíce návštěvníků. Záchranáři se seznámili s aktuální průjezdností přístupových komunikací a vnitřními prostorami přilehlých objektů zámku. Je třeba pravidelně nacvičovat efektivní třídění většího počtu raněných, prvotní poskytnutí odborné přednemocniční neodkladné péče na místě události a správné směrování pacientů do nemocnic, proto je každé takovéto cvičení pro nás velmi důležité a přínosné.“

„Těší mě, že první cvičení tohoto druhu proběhlo právě na jedné z našich nejnavštěvovanějších a nejcennějších památek, na zámku Hluboká. S hasičským záchranným sborem spolupracujeme již dlouhodobě, ale díky zapojení ostatních složek záchranného systému se jednalo o unikátní akci, která skutečně prověřila připravenost našich zaměstnanců i samotného objektu,“ říká generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.