Zmizí toulavé kočky z ulic města? Valašské Meziříčí nabízí řešení

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Přemnožené toulavé kočky jsou problémem i ve Valašském Meziříčí. Některé se v ulicích už narodily, jiných se majitelé zbavili. Řešení se snaží nabídnout kastrační program, který radnice spustila v květnu letošního roku. Doplní ho nově zřízená služba, která se od ledna postará o odchyt toulavých koček. Ty budou následně umístěny do speciálního zařízení.

Z ulic do útulku

Město nyní připravuje smlouvu s odborně proškolenou osobou, která bude zajišťovat odchyt toulavých koček bez majitele, a to ve spolupráci s městskou policií. „Během společné schůzky na konci října jsme si ujasnili podmínky spolupráce. Jednání se zúčastnila také jednatelka Kočičí oázy Holubice, která připojila vlastní mnohaleté zkušenosti z práce s toulavými kočkami. Novou odchytovou službu chceme spustit 1. ledna 2020,“ sdělila místostarostka Zdislava Odstrčilová.

Smlouva bude uzavřena na zkušební dobu tří měsíců. „Během této doby bude provoz služby vyhodnocen a případně doplněn dle zjištěných zkušeností. Odchyt bude realizován na základě postřehů z naší vlastní činnosti nebo podnětů, které obdržíme od občanů,“ nastínil ředitel Městské policie Valašské Meziříčí Jan Camfrla.

V současnosti má město k dispozici pouze útulek pro psy. „Poskytovatel služby si už proto předjednal spolupráci s více provozovateli útulků a dalších zařízení pro toulavé kočky, kam bude možné zvířata odchycená ve Valašském Meziříčí umístit,“ dodal Camfrla.

Za kastraci kočky dostávají majitelé příspěvek

Kastrační program, který funguje května letošního roku, má zamezit tomu, aby se majitelé zbavovali nechtěných koťat. „Jedná se o důležitý nástroj, jehož hlavním cílem je eliminace výskytu toulavých koček ve Valašském Meziříčí. Snažíme se tak pomoci přímo jejich majitelům. Po předložení dokladu od veterináře o kastraci jejich zvířete získají finanční dar ve výši čtyři sta korun,“ přiblížila místostarostka.

Ke konci října radnice proplatila sedmapadesát žádostí. Celkem tak majitelům poskytla 27 600 korun. „Věříme, že občané využijí tohoto finančního daru i v příštím roce. V připravovaném rozpočtu je na něj zatím vyčleněna částka padesát tisíc korun,“ uvedla Zdeňka Bartozelová z odboru komunálních služeb valašskomeziříčské radnice.