Na zámku v Miroslavi uvidíte světový unikát – Slovanskou epopej jako puzzle

V samém centru jihomoravské vinařské obce Miroslav stojí zámek, kde můžete obdivovat všech dvacet obrazů Slovanské epopeje. Nejedná se ovšem o originály, ale o velkoformátová díla, která jsou složená z malých dílků puzzle. Objevte rozměrný svět skládaček!

Unikátní epopej z tisíců dílků

Přesnou kopii Muchových obrazů vytvořenou z malých dílků puzzle můžete na miroslavském zámku vidět v rámci klasického prohlídkového okruhu. A jak tento nápad vznikl? Miroslavští přemýšleli, jaké expozice návštěvníkům nabídnout v nově zrekonstruovaném zámeckém křídle. Objevila se myšlenka puzzle obrazů, ale ne ledajakých, sériově vyráběných. A tak světlo světa spatřila Epopej vyrobená na zakázku a sestavená dobrovolníky ze 163 tisíc dílků. Celý projekt získal v roce 2016 certifikát Světový unikát zapsaný v knize rekordů.

Strašidelná stezka

V miroslavském zámku se také můžete trochu bát, a to na novém prohlídkovém okruhu “Strašidelná stezka”, který zahrnuje 11 pověstí z českých hradů a zámků. Stezka je vhodná pro děti od 7 let, případně i pro mladší, dle uvážení rodičů.

Strašidelná stezka. Zdroj: miroslavskyzamek.cz pro novinykraje.cz

Architektonické modely i kouzla se stavebnicí Lego

Kromě jedinečné obří puzzle expozice vás čeká i výstava modelů rozhleden, obytných domů a veřejných budov architekta Zdeňka Fránka. Další samostatná expozice připomíná dílo miroslavského rodáka Pavla Krbálka, akademického sochaře, malíře a šperkaře.
Na zámku můžete obdivovat i úžasné modely Daniela Sterzika, rodáka z Miroslavi, poskládané ze stavebnice Lego. Uvidíte postavené domy, koráby, letadla a další výstavní kousky.

Expozice Lego. Zdroj: miroslavskyzamek.cz pro novinykraje.cz

Miroslavská historie

Podle pověsti na místě dnešního zámku na malé skále uprostřed bažin původně stála vodní tvrz, vybudovaná kolem roku 912 dcerou českého vévody, kněžnou Miroslavou. První písemná zmínka o vodní tvrzi je však až z roku 1387. Postupně byla přebudována na gotický hrad a v 16. století na renesanční zámek. Za dobu jeho existence se zde vystřídalo mnoho majitelů. Koncem 19. století miroslavské panství koupila cukrovarnická rodina Stummerů. V současnosti je zámek majetkem města a v roce 2015 byl po rekonstrukci slavnostně otevřen a zpřístupněn veřejnosti.

Místo

Jihomoravský kraj, okres Znojmo, Miroslav

Kontakt

Zámek Miroslav
Brněnská 79/2, 671 72 Miroslav
tel: +420 735 173 153, +420 735 173 152
e-mail: miroslavskyzamek@mesto-miroslav.cz
www.miroslavskyzamek.cz

Otevírací doba zámku

září – prosinec: úterý – neděle prohlídka v 10, 13, a v 15 hodin
leden – květen: úterý – neděle prohlídka v 10, 13, a v 15 hodin
červen, srpen: úterý – pátek prohlídka v 10, 13, a v 15 hodin; sobota – neděle prohlídka v 10, 11, 13, a v 15 hodin
červenec: úterý – neděle prohlídka v 10, 11, 13, a v 15 hodin

Otevírací doba “Strašidelné stezky”

Putování stezkou je možné po předchozí domluvě na telefonním čísle 735 173 153 každý den mimo pondělí ve 12 a 14 hodin.

Vstupné

základní 80 Kč, snížené 40 Kč, rodinné 180 Kč
Děti do 6 let v doprovodu rodičů vstupné neplatí.
Každý návštěvník miroslavského zámku dostane v den svých narozenin dárek v podobě vstupného zdarma.

Kam se jít najíst a ubytovat?

Přehled restauračních a ubytovacích zařízení najdete na internetových stránkách města Miroslav www.mesto-miroslav.cz, v sekci Volný čas a turistika.