Advent v Krumlově bude andělský. A nezapomene ani na němé tváře

ČESKÝ KRUMLOV – Mikulášská nadílka, Medvědí i Psí Vánoce, oslava konce roku, adventní trhy, betlémy, andělský průvod městem a kláštery, příchod Tří králů, vánoční i rockové koncerty, divadelní představení, komentované prohlídky, hry, pohádky, a především rozzářené oči dětí a otevřená srdce dospělých. Český Krumlov se na pět týdnů ponoří do vánoční atmosféry, která všechny příchozí pohltí.

Advent zahájí v neděli 1. prosince 2019 tradiční požehnání českokrumlovského preláta Václava Píchy a společné rozsvícení vánočního stromu. „Překrásná čtrnáctimetrová pětadvacet let stará jedle bělokorá vyrostla na plantáži vánočních stromků v městských lesích,“ představuje starosta Dalibor Carda letošní vánoční strom, který zdobí náměstí Svornosti.

Náměstí se také brzo rozvoní punčem a cukrovím na vánočním trhu, který bude až do 6. ledna 2020 denně nabízet staročeské dobroty, výrobky s vánoční tematikou a tradiční řemesla.

„Na anděly s čerty se mohou děti těšit 5. prosince 2019, kdy bude pro ně na náměstí Svornosti připravena Mikulášská nadílka, a hlavně se Český Krumlov opět promění v město andělů, kdy se historickým centrem projdou malí i velcí andělé,“ sdělila mluvčí města Petra Nestávalová. A jak velí tradice, všichni krumlovští andělé, tentokrát vedeni svatým Mikulášem, se opět po roce budou moci setkat s režisérem filmu Anděl Páně Jiřím Strachem. Právě druhý díl této úspěšné české pohádky se z velké části natáčel v Českém Krumlově.

Nebeská nota nás neopustí ani 8. prosince 2019, kdy bude u Zlatého anděla úřadovat Ježíškův poštovní úřad. Děti tu budou moci odevzdat dopisy pro Ježíška, které k němu dopraví Bílá paní. Poštovní schránka pro dopisy dětí bude i mimo tento den k dispozici na náměstí Svornosti na zvoničce u vánočního stromu, a to od 1. do 8. prosince 2019.

Novinkou letošního adventu je dětský průvod vánočních skřítků, který centrem projde 11. prosince 2019. „Středa 11. prosince bude také ve znamení celorepublikové akce Česko zpívá koledy, kdy v jednom okamžiku zazní nejméně tři stejné koledy z hrdel tisíců lidí na českých a moravských náměstích. Hrát jim k tomu bude Krumlovská dudácká kapela, láká Petra Nestávalová. Oblíbené společné zpívání s dětmi z mateřských a základních škol a Krumlovskými pištci zazní u vánočního stromu 15. prosince 2019.

V rámci adventu se také konají 20. prosince 2019 oblíbené Psí Vánoce. „Veřejnost se může seznámit s činností českokrumlovského útulku, a především s jeho čtyřnohými obyvateli. Celá akce se nese v duchu přátelského setkání lidí, kteří jsou zváni na ochutnávku punče a vánočního cukroví. Odpoledne hudebně doprovodí folková skupina Lakomá Barka. Děti i dospělí mohou své dárky pro chlupáče opět nadělovat pod ozdobený vánoční stromek,“ popsala průběh Psích Vánoc mluvčí Českého Krumlova.

Štědrý den bude opět ve znamení Medvědích Vánoc, kdy mají návštěvníci jedinečnou šanci přinést dobroty pro nová zámecká medvíďata Viléma a Polyxenu a starší medvědici Marii Terezii, podstrojovat jí je bude medvědář Jan Míša Černý a hrát k tomu bude Kapka.

Silvestrovskou zábavu zajistí krumlovská rock´n´rollová kapela Element. Příchod Tří králů, Tříkrálová sbírka organizovaná Českou katolickou charitou a sfouknutí vánočního stromu jsou posledními akcemi, které 6. ledna 2020 zakončí slavnostní program v Českém Krumlově.