Ježíšek, děda Mráz, Santa Claus a další distributoři dárků – známe jejich adresy!

U nás i přes snahu importovat sem kupříkladu dědu Mráze vládl a vládne Ježíšek. V Rusku byl ovšem děda Mráz vždy oblíbený, ať už byla politická situace jakákoliv. A nejen na Západě je to zase Santa Claus. Našeho Ježíška známe – pojďme se tedy podívat na ostatní země.

Děda Mráz

Děda Mráz je sympatický – za to, že se pořád usmívá, prý vděčí v podstatě alkoholu, což však nikomu nevadí, a ačkoliv pracuje pouze jeden den v roce, nestydí se za to. Je také symbolem štědrosti. Je mu možno psát na adresu Velký Ustjug, který leží asi tisíc km od Moskvy, kde mu byl postaven pětipatrový palác.

Santa Claus

Obdobou východního nositele dárků je Santa Claus – do USA ho přivezli holandští osadníci v 17. století. Jeho portrét vytvořil Němec Thomas Nast. Aby si pomohl z bídy, začal kreslit karikatury – zlom nastal roku 1862. Jeho postavička starého veselého Santa Clause vzbudila okamžitě sympatie.

V roce 1931 ho zapojil Haddon Sundblom do reklamní kampaně, v níž Santa Claus vystupoval jako lidský důchodce oblečený do červeného oblečku, který mu zůstal dodnes, a přijížděl na saních tažených létajícími soby. V Austrálii tahá povoz Santa Clause osm klokanů.

I když je mnoho lidí přesvědčeno, že Santa Claus je výhradně americký, není tomu tak. Je uctíván a propagován i v řadě dalších zemí, a to i těch od Ameriky dosti vzdálených – jako je kupříkladu Malajsie nebo Čína. Žádné politické zřízení jeho vliv nezastavilo, stejně jako tomu bylo s dědou Mrázem v Rusku či Ježíškem u nás.

Důležitá adresa

Dopisy pro Santa Clause prosím posílejte na poštovní adresu: Santa Claus, vesnice Arktický kruh, 969 30, Finsko nebo na adresu North Pole, Aljaška, USA. Nechybí mu ani mailová adresa: santa@northpole.net.

Koncem roku 2010 australský lékař Nathan Grill Santu zkritizoval. A to proto, že je příkladem nezdravého životního stylu, mnohdy i nebezpečného – měl by podle Australana zhubnout, navíc při jízdě na saních není připoután a nemá na hlavě helmu.

A jak je tomu v ostatních zemích?

V Kolumbii naděluje dárky také Ježíšek, říká se mu ale Niňo Jesús, ovšem ve Španělsku, Mexiku či Peru je to Papa Noel.

Evropa je také rozčleněna: Francouzům nosí dárky Pére Noel, německým dětem Weinachtsmann či Christking, švýcarským Monsieur Chalandé, rakouským Heiliger Nikolaus, italským Babbo Natale (též Ježíšek). Ve Finsku je to Velký Ukko a Joulopukki (vánoční koza), ve Švédsku Jultomte, v Norsku Julenissen (vánoční skřítek). Bulhaři mají dědu Koledu, na Ukrajině Svjatovo Nikolaje, v Chorvatsku Božičnjaka nebo Jezuse.

V Sýrii je to prý velbloud, v Africe obecně Father Christmas (anglofonní země) či Pére Noel (frankofonní oblasti). Do čínských křesťanských rodin zavítá Tun Čche Lao-žen a do japonských jeden ze starých šintoistických bůžků jménem Hoteišó.

Toto vše jsou jen příklady některých národů. Ale určitě se všude, kde se tedy Vánoce slaví, všichni na svého dárce těší. Také se těšíte na Ježíška?