Možná i vás vyšetřoval falešný gynekolog. Policie hledá další svědky

PRAHA – Touha po práci gynekologa muže přivedla na scestí. Opatřil si falzifikát lékařského diplomu a ucházel se o místo na klinice. Možná to zkusil i jinde.

„V polovině října se třiačtyřicetiletý muž snažil opatřit několik kusů originálu lékařského diplomu s ražbou na pergamenu. Nezdráhal se při tomto činu oslovit státní tiskárnu cenin,“ uvedla policejní mluvčí Lucie Drábková. Svoji objednávku podpořil muž falšovanými dokumenty, jako například novinářským průkazem nebo potvrzením opravňujícím výrobu filmových dokumentů, na kterém bylo padělané úřední razítko se státním znakem. Originální diplom a další dokumenty si vypůjčil od své přítelkyně, která je lékařka. Ovšem bez jejího vědomí. Během jednání s tiskárnou však spadla klec, a kriminalisté muže zadrželi a falzifikáty mu zabavili. Zároveň mu oznámili podezření ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny.

Muže to však od protiprávního jednání neodradilo. Když to nevyšlo v tiskárně, poradil si kutilsky a v grafickém programu padělal diplom a další potřebné dokumenty. Začal se prezentovat jako lékař, a ucházel se o místo gynekologa na pracovišti asistované reprodukce. „Při osobním pohovoru byl muž ve zdravotnickém zařízení zadržen kriminalisty,“ doplnila mluvčí. V tomto případu tak nedošlo k ohrožení zdraví a života pacientek od falešného lékaře bez vzdělání a erudice. Je však možné, že podvodník kontaktoval i další zdravotnická zařízení, kde se rovněž prezentoval jako lékař. Policie proto hledá další svědky či poškozené, aby kontaktovali linku 158. Za spáchaný trestný čin muži hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.